Polski > Lemosfera

Co wymyślił Lem... kompendium.

<< < (3/63) > >>

maziek:
Kurcze, gdzie było wydane to 137 sekund? Z jednej strony ten tytuł żadnej klapki mi w rozumie nie otwiera, a z drugiej z całą pewnością czytałem o mózgu cyfrowym, co sam obrabiał wiadomości nadsyłane telegrafem a nawet puste miejsca wypełniał (lał wodę) jak wiadomości nie było...

Sądziłem, że to było w Głosie Pana...

Q:

--- Cytuj ---Orliński w swojej książce "Co to są sepulki" wymienia desktop publishing (DTP), które Lem przewidział na 10 lat przed wynalezieniem w opowiadaniu "137 sekund".
--- Koniec cytatu ---

Haha... Wspomniałem o tym w najnowszym maruralnym wątlu ;).

--- Cytuj ---Generalnie chyba najbardziej spektakularną przepowiednią Lema jest wirtualna rzeczywistość ("Summa Technologiae"), dzisiaj zupełnie banalna i  oczywista, ale prawie 50 lat temu wcale nie tak łatwo było sobie taki technologiczny rozwój wyobrazić.
--- Koniec cytatu ---

Pozwolę sobie nie zgodzić się (choć dla użytkowników dyskusje z moderatorami mogą być groźne ;)), dla mnie jeszcze bardziej imponujące było przewidzenie nanotechnologii i jej zastosowań. Przewijało się przez wiele z lemowych dzieł.

ps. a tak wogóle to pozwolę sobie przywitać się, bo jeszcze ze sobą nie pisaliśmy :).

Q:

--- Cytuj ---Kurcze, gdzie było wydane to 137 sekund? Z jednej strony ten tytuł żadnej klapki mi w rozumie nie otwiera, a z drugiej z całą pewnością czytałem o mózgu cyfrowym, co sam obrabiał wiadomości nadsyłane telegrafem a nawet puste miejsca wypełniał (lał wodę) jak wiadomości nie było...
--- Koniec cytatu ---

Było zamieszczone w zbiorze "Maska" i bodaj jeszcze w "Pożytku ze smoka"...

maziek:
Dzięki Q.

Q:
Nie ma za co :).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej