21
Hyde Park / Odp: Sprawy różnakie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez liv dnia Czerwiec 30, 2022, 07:47:09 pm »Cytuj
Natomiast o ile ktoś nacechowany emocjonalnie w ogóle podaje fakty, to akurat ich listę można odeń ściągnąć.Jasne, sęk w tym że fakt historyczny jest tak łatwy do uchwycenia i spozycjonowania do jak elektron w atomie.
Weź tego" pierwszego męczennika". Zaistniał na podstawie zdania z kroniki spisującej legendy o pomnikach Konstantynopola, nierzetelnej i co najważniejsze pisanej pół tysiąca lat po żywocie tegoż. Jeśli na podstawie takiej jakości źródła uznać tego człeka za istniejącego, to niejaka Rzepicha - żona Piasta istniała po dwakroć a nawet bardziej

A jednak ów "męczennik" zaistniał w świadomości Agnosiewicza i tych którzy go nie sprawdzili, lub zrobili to pobieżnie. Zapewne była silna potrzeba takiego zaistnienia - i to też jest fakt.
Na odkopywanie chłopów chwilowo nie mam ochoty

Wątek religijny jest mi obojętny - wskazuję tylko zwiazki i zagrożenia, jak ideolo przysłania rzeczywistość, przynajmniej historyczną.
M.A. (czy też M.G.) wiąże* wspomniany upadek z Plagą/Zarazą Antoninów (czyli, najpewniej, z ospą):Chodzi o ten fragment?
1500 lat temu. Plaga Justyniańska i ekspansja Słowian
W VI w. miał miejsce kolejny reset Europy. W 536 roku naraz zaczęło się największe globalne ochłodzenie klimatu ostatnich 2 tys. lat, uważane za zimę klimatyczną. Morze Śródziemne przez 18 miesięcy przesłonięte było wielką chmurą. W Europie najmocniej odczuło to południe i wschód. Dziś uważa się, że był to efekt wybuchu wulkanu. Wydarzenie to rozpoczęło pogrom ludności śródziemnomorskiej, którego apogeum przyszło w postaci dżumy. Przy pierwszym zaledwie wybuchu choroby, czyli w latach 541-543, w świecie śródziemnomorskim zmarło 20-22 mln ludzi. Prokopiusz z Cezarei w powstałej wówczas Historii wojen pisze, że z powodu pandemii „nieszczęście ogarnęło cały świat", gdyż „cała rasa ludzka stanęła u progu zagłady". Badania pozwoliły ustalić, że była to Yersinia pestis. To nagłe załamanie demograficzne pozwala wyjaśnić nam dlaczego zarówno Persja jak i Cesarstwo nie mają siły ekonomicznej i zasobów ludzkich do walki z powstającym Kalifatem. Plaga znokautowała Imperium Sasanidów oraz Cesarstwo Bizantyjskie. A precyzyjniej mówiąc: wówczas właśnie upadło Cesarstwo Rzymskie a z jego ruin wyłoniło się Bizancjum. Pandemia Justyniana de facto zakończyła Starożytność.[/i]
To chyba trochę inna plaga? Zaistniała prawie wiek po upadku Rzymu, więc jasne, że mogła być jego przyczyną

Jeśli tak bawić się w te klocki - i przesuwać wedle uznania upadek Rzymu o wiek; podobnie powstanie państwa Arabskiego - to ja w takich warunkach mogę uzasadnić wszystko