Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Hyde Park / Odp: Fotokawiarnia pod zardzewiałym robotem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Dzisiaj o 05:46:13 pm »
Gang Olsena: Olsen wymyka się obławie...
A nie Różowa Pantera?;)

Interferencja czasoprzestrzenna?
2
Hyde Park / Odp: Fotokawiarnia pod zardzewiałym robotem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 04:01:15 pm »
Gang Olsena: Olsen wymyka się obławie...
3
Hyde Park / Odp: Rosja, ZSRR, Ukraina...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 03:09:59 pm »
Chyba żyjemy w innych rzeczywistościach. Dla USA sprawa jest, jeśli chodzi o supremację mocarstwowości, jasna, wszystko co szkodzi Rosji jest dla USA dobre. Wspieranie Ukrainy jakie dotąd oferowały Stany jest drobiazgiem finansowym w porównaniu z niezwykle dla nich istotnym rośnięciem Chin - ale akurat Rosję tym sposobem skutecznie kontrolowali i osłabiali tanim kosztem. Pomijam, że podpisali z Ukrainą umowę surowcową, korzystając z pozycji ratownika ale podając tonącemu brzytwę i to jeszcze nieuprzejmie, bo "tylko biznes". Ale osłabianie Rosji cudzymi rękami to nie jest "tylko biznes".
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Dzisiaj o 11:32:43 am »
Czasami nieobecność to grzech, czasami śmiertelny. Na ogół nie dla nieobecnego, co prawda.
Tak g r a się jak przeciwnik pozwala
(Wtedy gracze Bidenowi na nosie grali, a nie Trumpowi)

Świadomość przysłowia ratuje od rozczarowań wynikających z niewłaściwie lokowanych oczekiwań.

PS.
Jeżeli rząd ukraiński oczekuje że rządy paktu  pnatlantyckiego zrobią coś za niego to nie powinien mieć udziału w polityce.
Oczekiwań w grze oczywiście nie znam, o to właśnie prowadzą agitację.
Tak grają jak przeciwnik pozwala

PPS
Dla pax americana istotniejszy jest Ormuz lub Formoza i akurat nie prowadzą imperialnej polityki globalnej (niegdyś typowej dla Hiszpanii Francji a obecnej w polityce monarchii brytyjskiej).Cywilizacyjnie to Brytyjczycy najbardziej zdemolowali podbite narody.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Dzisiaj o 11:22:46 am »
Trump dobija Ukrainę.
Nie
Wymaga to postawienia się tzw. "rotszyldom" z UK.
Wspomnę że ten rejon opanowany jest przez wpływy brytyjskiego rządu.
Notabene szefem wywiadu jest tam teraz wnuczka pewnego nazistowskiego Gruzina.

Dla atakujących obojętne czy to Brytyjczycy czy Amerykanie wspierają banderowskie wpływy ale prezydentowi Ameryki nie jest obojętne.
Prezydent Ameryki robi dobrze Ameryce.

Proces strategiczny obejmuje też pozostałe części Azji rozpatrywane względem własnego kraju
W przeciwieństwie do Brytyjczyków, którym pozostał w mentalności podział na dominium i kolonie to u Amerykanów tego nie ma.

Trump ma na uwadze bardziej Chiny Ludowe i ich działania względem USA a nie jakieś peryferyjne obszary wpływu.

To jedynie spekulacje, bo prognosta to ze mnie żaden.
6
Hyde Park / Odp: Życie astronautów to nie jest bajka...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Dzisiaj o 11:12:00 am »
Tak czy siak, to Morawiecki zwiększył polską składkę do ESA. Rząd PiS dbał o strategię inwestycyjną, czy to wizerunkowo czy badawczo. Mniejsza z tym.
Ważne że dofinansowuje (albo dofinansował)
|
Tego posunięcia, sygnalizowanego przez Grzegorza Bronę, to nie rozumiem:
https://www.linkedin.com/posts/grzegorz-brona-219213a2_budzimy-innowacje-activity-7343740103946559488-emNF

Przecież EagleEye jest w stanie zarobić (chyba?) na siebie.
Jakieś kalkulacje startup/wytwórca chyba robił?

7
DyLEMaty / Odp: Właśnie się dowiedziałem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Dzisiaj o 02:04:48 am »
T. Rożek zawiadamia, że przybywa do nas następca 'Oumuamuy - A/2024 L3 (A11pL3z):
https://www.instagram.com/p/DLowr3SPTdf/
8
Hyde Park / Odp: Kwiz
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Dzisiaj o 12:08:10 am »
Tak, do tych 3 dat podobnie wnioskowałam.
Ale ten lipiec... on wynika z tego, że wiedza o sierpniu jest bezużyteczna a zadanie ma mieć rozwiązanie...nie wynika z informacji zawartych w zadaniu.
Albercik ma żyłkę pokerzysty - obstawiam i sprawdzam;)
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Lipca 03, 2025, 11:27:22 pm »
Jak dostałeś 17 sierpnia? ???
Chyba się rąbnąłem, bo jak próbowałem zrekonstruować, to mi wychodzi, że rozumowanie ok, ale pasuje do 16 lipca.  :-)
.
Następnie Cheryl zdradziła Albertowi, w którym miesiącu się urodziła, a Bernardowi którego dnia.
Po tym wszystkim pierwszy z nich stwierdził: Nie wiem, kiedy są urodziny Cheryl, ale wiem, że Bernard też tego nie wie.
Odpadają maj i czerwiec (każdy z nich zawiera datę z unikalnym dniem).
.
Drugi zaś powiedział: Na początku nie wiedziałem, kiedy są urodziny Cheryl, ale teraz już wiem.
1) Zostały lipiec i sierpień, więc Bernard musiał usłyszeć jeden z dni: 14, 15, 16, 17.
2) Gdyby to był 14, to Bernard nie mógłby stwiedzić, że już wie.
Zostają 15 sierpnia, 16 lipca, 17 sierpnia.
.
I już na sam koniec Albert dodał: W takim razie ja też znam datę urodzin Cheryl.
Gdyby to był sierpień, to Albert nie mógłby zdecydować, czy 15, czy 17.
W lipcu nie ma takiego dylematu - zostaje 16 lipca.

10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Lipca 03, 2025, 10:26:07 pm »
Nie sprawdzałam odpowiedzi jeszcze:)
Ja na razie doszłam do wniosku, że Bernard wie który to dzień i będzie to 16 lipca lub 15 sierpnia lub 17 sierpnia (on zna numerek).
On już wie - chociaż najpierw nie wiedział, ale skąd Albert (i my) ma wiedzieć o który dzień chodzi?
Jak dostałeś 17 sierpnia? ???
Strony: [1] 2 3 ... 10