Zagadka z kuleczkami bardzo czesto pojawia się podczas rozmów kwalifikacyjnych mających zapewnić pracę w Microsofcie. Maziek podał przed chwilą dostatecznie dużą podpowiedź... To czy wadliwa kuleczka jest cięzsza/lżejsza ma znaczenie.
Co do zagadki Einsteina to te 2% są mocno przesadzone. Nie znam osoby która by sobie z nią nie poradziła (o ile próbowała oczywiście). Widziałem nawet kod programu w prologu, który rozwiązuje tą zagadkę.
Do zbioru łamigłówek dorzucę jeszcze dwie inne:
Pierwsza z nich jest wykorzystywana w Japoni podczas rozmów o pracę. Jako że w linku który Wam podam instrukcja jest po japońsku zamieszczam polskie tłumaczenie:
Tratwa zabiera najwyzej 2 osoby
> Matka nie moze przebywac z synami bez ojca
> Ojciec nie moze przebywac z córkami bez matki.
> Zlodziej nie moze przebywac z czlonkami rodziny bez policjanta.
> Tylko ojciec,matka i policjant potrafi sterowac tratwa.
> Niebieski przycisk - zaczynasz gre.
> Musisz przewiezc wszystkich na druga strone
Tutaj
jest link .
Kolejną zagadke zafundował studentom matematyki dr. Jarosław Wróblewski.
Po głębokim namyśle zdecydowałem się jednak dodać punkt wszystkim osobom, których data urodzenia ma cyfry w szczególny sposób związane z liczbą 37. Oto zasady promocji 37:
1. Cyframi daty urodzenia nazywamy 8 cyfr składających się na dzień, miesiąc i rok daty urodzenia zapisanych w postaci dziesiętnej (z ew. początkowym zerem w dniu i miesiącu, co i tak jest bez znaczenia).
2. W promocji nie mogą brać udziału osoby, których suma cyfr daty urodzenia jest równa 37 (sorry, nie mogę nagradzać osoby, która to zaproponowała, więc wykluczam wszystkich, których data urodzenia ma tę własność).
3. Każda osoba, z wyjątkiem wymienionych w punkcie 2, mająca sumę 37-mych potęg cyfr daty urodzenia podzielną przez 37, otrzyma dodatkowy punkt.
4. Każda osoba, z wyjątkiem wymienionych w punkcie 2, mająca sumę 73-cich potęg cyfr daty urodzenia podzielną przez 37, otrzyma dodatkowy punkt.
5. Każda osoba, z wyjątkiem wymienionych w punkcie 2, mająca sumę 73-cich potęg cyfr daty urodzenia podzielną przez 73, otrzyma dodatkowy punkt.
6. Punkty należne na podstawie pkt. 3-5 sumują się.
Rozwiązanie jej polega na udowodnieniu że student mogący coś na tej promocji zyskać nie istnieje. Potrafie rozwiązać ją sposobem bardzo brutalnym gdyż znalazłem odpowiednio duży kalkulator ale może istnieje ładniejsze rozwiąznie. W jego poszukiwaniu pomocna może okazać się
ta strona.