Polski > Lemosfera
Przywitaj się
liv:
--- Cytuj --- przeciwnym razie kim jest ten drugi? "Najważniejszy polski filozof drugiej połowy XX wieku"? Lem i...? 8)
--- Koniec cytatu ---
No jak to - kto ten drugi? Przeca Miłosz, jeno,że ten drugi - mistyk.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oskar_Mi%C5%82osz
A, że nie ta połówka wieczka? ...takie drobiazgi w filozofii...ten tego ;) Aptekarstwo
olkapolka:
--- Cytat: liv w Maj 29, 2022, 12:44:53 pm ---
--- Cytuj --- przeciwnym razie kim jest ten drugi? "Najważniejszy polski filozof drugiej połowy XX wieku"? Lem i...? 8)
--- Koniec cytatu ---
No jak to - kto ten drugi? Przeca Miłosz, jeno,że ten drugi - mistyk.
--- Koniec cytatu ---
Ten drugi czyli ten trzeci? :D
A napisał wyraźnie o Czesławie;)
W każdem w sejmie powoływali się na Wolniewicza - w kwestii Lema:
Stanisław Lem był przede wszystkim wybitnym filozofem. Według prof. Wolniewicza - najwybitniejszym filozofem drugiej połowy XX w., a beletrystyka była przedbiegiem albo ilustracją jego bardzo głębokich tez filozoficznych, które nawiązują niechcący do Lukrecjusza, dlatego Lem nazywany jest Lukrecjuszem ze Lwowa. Wypadałoby więc z tej okazji i przez następny rok pamiętać, o jakich tezach filozoficznych mówimy.
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/wypowiedz.xsp?posiedzenie=21&dzien=3&wyp=246&symbol=RWYSTAPIENIA_WYP&id=021
Psss...no dobra! Przeczytałam to zdanie ponownie i jednak Wolniewicz z Miłoszem zaliczali Lema ;D
A-utor musi się ustosunkować;)
A:
Niepotrzebnie zwiększyłem entropię. Usprawiedliwia mnie późna pora.
Bogusław Wolniewicz uważał Lema i Czesława Miłosza za dwóch najwybitniejszych filozofów polskich drugiej połowy XX wieku.
olkapolka:
--- Cytat: A w Maj 29, 2022, 01:06:48 pm ---Niepotrzebnie zwiększyłem entropię. Usprawiedliwia mnie późna pora.
Bogusław Wolniewicz uważał Lema i Czesława Miłosza za dwóch najwybitniejszych filozofów polskich drugiej połowy XX wieku.
--- Koniec cytatu ---
Jaką tam entropię...nie musisz się usprawiedliwiać - jak już to liv i ja - za czepialstwo, ale zupełnie nie złośliwe - zwlekałbyś jeszcze trochę z odpowiedzią to pewnie wylądowalibyśmy w XVII wieku na Morawach;)
Tymczasem wątpliwości zostały rozwiane.
liv:
--- Cytuj ---Bogusław Wolniewicz uważał Lema i Czesława Miłosza za dwóch najwybitniejszych filozofów polskich drugiej połowy XX wieku.
--- Koniec cytatu ---
Nieno, domyśliłem się i olka pewno też. Ale czasem lubimy się podroczyć.
A, że czasem droczenie przechodzi w dręczenie... jak napisałeś i to dość powszechna przyczyna
--- Cytuj ---Niepotrzebnie zwiększyłem entropię. Usprawiedliwia mnie późna pora.
--- Koniec cytatu ---
Na Nowym Świecie można ponoć tanio (bo z odzysku) nabyć dławiki niechcianej entropii. A może empatii?... :-\ eee, czy to nie wszystko jedno?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej