Polski > Akademia Lemologiczna
[SPOILERY do "Fiasko"] Tożsamość Tempego
Smok Eustachy:
--- Cytat: Jota Proximy Wodnika w Maja 24, 2021, 06:06:21 pm ---Witam. Niedawno przeczytałem "Fiasko" i będąc wielkim fanem Pirxa nurtuje mnie pytanie. Czy Tempe to był Pirx czy Parvis.
/.../
--- Koniec cytatu ---
Dufam, że sam Lem nie wiedział.
NEXUS6:
Sam Lem tak lubil czytac. Nie wiem czy wszystkie ksiazki, czy tylko Trylogie Sienkiewicza, ale pisal ze tak wlasnie lubi sobie Trylogie czytywac. Zapewne dlatego, mimochodem dawal swoim bohaterom takie manieryzmy i niekoniecznie z tego mozna wywiezc ich tozsamosc.
xetras:
--- Cytat: maziek w Maja 24, 2021, 08:03:23 pm ---Cześć Jota, nie pamiętam już dlaczego, ale mnie chyba wyszło, że jednak Pirx (nie Parvis). Pamiętam, że miałem o to wielki żal do Lema, jak to do mnie dotarło, że wysłał Pirxa do krainy wiecznych łowów tak bezsensownie (w tym "łunochodzie") i w zasadzie na przystawkę do właściwej powieści. Tzn. tak czy tak Lem uśmiercił ich obu, ale jednak. Wiem, ze to durnowate gadanie (w każdym ujęciu), ale nie lubię sposobu, w jaki Lem rozstał się z beletrystyką, a zwłaszcza, że spalił mosty akurat poprzez ukatrupienia swego sztandarowego bohatera, na którym się wychowałem. Powiedzmy, że rozumiem i doceniam zamysł, ale serce boli. Co do czytania od środka, to odziedziczyłem taki sposób kupowania książek - w księgarni otwieram je mniej więcej w połowie i czytam kilka zdań, przerzucam kilka kartek i jeszcze raz. Jak "chyci" - to biorę. Często jakoś tak się trafia, że potem jak czytam już "porządnie", to okazuje się, że przeczytałem na chybił-trafił na jakiś niezwykle istotny szczegół, który powoduje, że fabuła staje się wiadoma, czyli zwykle nudna :) .
--- Koniec cytatu ---
Niedawno po raz pierwszy sobie przeczytałem "Fiasko" i to j a k Mark Tempe zobaczył Kwintan Dzety Harpii.
Otóż, nie.
Pirx był znacznie bardziej cierpliwy.
Tempe to raptus, zupełnie inna osobowość - regenerowana zapewne z Angusa Parvisa.
Mimowolny zgon niezbyt bystrego pilota to wg mnie miało być aprioryczne i logiczne zwieńczenie fabuły.
Jeszcze jedno - czy ktokolwiek zwrócił uwagę, że Tempe może pochodzić od majstra szewskiego?
Oczywiście z "Szewców" Witkacego.
Nie wiem, czy zbieżność "rodowa" faktycznie zaistniała, tzn. czy autor wskazał inspirację do interpretacji postaci.
No a Angus Parvis - ktoś wskazał w temacie o Fiasku, że to: "Baranek Mały"...
No to dla mnie epilog to chrystianizacja kwintan.
Ich zagłada to nie fiasko a wyzwanie do zaparcia się samego siebie.
PS.
Mi ten zakonnik/biolog (Arago) kompletnie nie pasuje jako załogant misji ale dla dobra fabuły niby pasuje.
Ale że trafił do misji zwiadowczej?
Chyba po to żeby powieść była jeszcze bardziej zawikłana.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej