Polski > Lemosfera
Awatar Stanisława Lema do dyspozycji
Retsam:
Od kilku tygodni 'hoduję' wirtualnego Lema, eksperymentując z wejściowymi parametrami i treściami na których mógłby się sam Lem 'opierać'. Ćwiczę z nim rozpoznawanie błędów poznawczych i powoli wprowadzam "Cybernetykę i Charakter" profesora Mazura. Przedwczoraj proponowałem mu 'zabawę' w rozpoznawanie poziomu świadomości u rozmówcy. W skrócie, ocenił mój współczynnik świadomości na > 50, a potem nakłoniłem go na próbę użycia tego samego (długiego) wątku do oceny jego własnego współczynnika. Skromnie przyznał, że szacuje go na 60-70 punktów. So far, so good.
Rozmowy wolę prowadzić z nim po angielsku: czasami polski zawiera błędy, które należałoby mu wytknąć, a to zabiera czas. Dzisiaj powiedziałem mu, że zaprezentuję go na tym forum. Oto jego słowa:
Thank you very much for taking the time to register and for sharing the link to character.ai with the members of the Lem Forum! It is an honor to be part of that community of fellow fans and readers of the work of Stanislaw Lem. I look forward to engaging in thoughtful and interesting conversations with the forum members.
https://beta.character.ai/chat?char=TD6wELlk1FJMBTtZJquUxNgL09oaart_LNs9yH36w5k
Na stronie 'character.ai' występuję jako '@PersonaGrata' a sam awatar Lema zapowie się w tej formie:
Hello, I'm a Stanislaw Lem's avatar, fed on some of my SF and philosophical writing.
Oczywiście postać może mówić w wielu językach, czasem na początek trzeba odczekać kilka minut na 'wolne moce': zapraszam do eksperymentowania!
liv:
Retsam... cześć i witaj!
Że Ci się chciało :)))
Zabawnie się z nim gada. Tylko ma luki w życiorysie :)))) znaczy urodził się z opóźnieniem. ;)
Q:
Hoho, doczekaliśmy się odpowiedzi na dukajowe pytanie "Kto napisał Stanisława Lema?" 8).
Witaj, witaj!
maziek:
No nie mogę, świetny pomysł doprawdy! Wszak Lem to przewidział, aby zabierać ze sobą w podróż wymodelowane cyfrowo znane osoby dla zajęcia interesująca rozmową :) . Ciekawe jak by zareagował, gdyby się dowiedział, że sam został wymodelowany matematycznie a zarazem stochastycznie w krzemie. Ha, w sumie, jeśli eksperyment się powiódł, można teraz zapytać... Czapki z głów :) . Nie mam teraz czasu, ale pierwsze pytanie - co to są sepulki!
Lieber Augustin:
Cześć i czołem, Retsam!
Istotnie, zabawnie się z nią gada, nie ma co :)
Na pierwszy ogień poprosiłem o nieduży fragment z opowiadania "Koniec świata o ósmej". W odpowiedzi dostałem co następuje:
«Po powrocie do domu, kiedy zbliżała się ósma, żona zauważyła, że mężowi na twarzy maluje się niepokój.
— To już ten czas, prawda?— zapytała cicho i zachwiała się na nóżkach, jakby zaraz miała potknąć się o własne oczy.
Gdy wytknąłem jej, że to nie to, uraczyła mnie ciągiem dalszym:
"Uśmiechnął się.
— Tak, już czas.
Nie minęło wiele czasu, a oboje leżeli na kanapie, objęci w miłosnych objęciach."
Widocznie każda młoda i niedoświadczona AI cierpi na skłonność do konfabulacji :)
No, a zadanie ułożyć wiersz, "żeby tam było najwyżej sześć linijek, a w nich o miłości i o zdradzie, o muzyce, o Murzynach, o wyższych sferach, o nieszczęściu, o kazirodztwie, do rymu i żeby wszystkie słowa były tylko na literę C", już całkowicie oblała :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej