Polski > Akademia Lemologiczna

[Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?

<< < (4/39) > >>

maziek:
Ola, zasadniczo słusznie, ale czy nie masz wrażenia jak czytasz o tych uczuciach u Lema, że aż zgrzyta w zębach? Tyle jest w opisie tych uczuć uczucia, jak w raportach policji obyczajowej ;) . Nawet jak są ważne dla fabuły (jak bez wątpienia w Solaris) - to są traktowane narzędziowo, jak wiertarka. Zresztą jak się Soderbergh posunął o krok dalej to pamiętam, że osobiście na własne uszy słyszałem (za pośrednictwem radia ma się rozumieć) Lema mówiącego coś w rodzaju "że jednak mimo wszystko Solaris to nie jest książka o miłości mężczyzny i kobiety" ;) .

Stanisław Remuszko:
W kontekście znajomości dzieł Mistrza podzielam opinie Maźka i Ol.
BTW: Ol wzięła się od Olafa, mam nadzieję, że pamięta :-)
Dobranoc.
R.

olkapolka:

--- Cytat: Q w Listopada 06, 2016, 11:35:09 pm ---
--- Cytat: olkapolka w Listopada 06, 2016, 11:26:05 pm ---Ale jest Hal - który scala towarzystwo.
--- Koniec cytatu ---

Tam jest w ogóle ta ciekawostka, że Hal rozdarty jest pomiędzy gwiazdami (pasja, zawód, misja, ale niebezpieczeństwa) i Ziemią (nową, obcą, mli-mli, ale ojczystą, w sensie fizycznym - swojską). I Olaf jakby te pierwsze symbolizuje/przypomina sobą, a Eri - tę drugą.
W jakimś sensie jest to więc - niewątpliwie - trójkąt emocjonalny (świadomie używam ogólniejszego słowa - "emocjonalny", nie węższego - "miłosny"/"seksualny", by nie zawężać możliwości).

--- Koniec cytatu ---
O tym właśnie pisałam:)
I stąd ta zazdrość pomiędzy - Olaf może też by chciał znaleźć taki spokój - a nie może. Hal może też by chciał ponownie odlecieć - a nie może.
Wybory. Więc może to o wyborach, przypadkach.

--- Cytuj ---ale czy nie masz wrażenia jak czytasz o tych uczuciach u Lema, że aż zgrzyta w zębach? Tyle jest w opisie tych uczuć uczucia, jak w raportach policji obyczajowej ;)
--- Koniec cytatu ---
Może nie aż tak - że obyczajówka;)
Po prostu przebija jakaś niezdarność. Ale ja ją lubię.
Oczywiście, że żadna z książek Lema nie jest li tylko (albo głównie) o związkach damsko-męskich.
Niemniej niektóre mu skręcały w te rejony.
Pośrednio - przez poruszanie tematu emocji. Nie tylko miłości. Ale i gniewu, winy, odpowiedzialności itp.
Mamy to i w Powrocie i w Solaris.
Poniekąd w Szpitalu.
Niemniej wątek walki z tą "dziką" strona natury człeczej jest najobszerniejszy w Powrocie.
Przejrzałam sceny z Halem i Eri - co w nich takiego "policyjnego"?;)

P.S.
--- Cytat: Stanisław Remuszko w Listopada 06, 2016, 11:53:55 pm ---BTW: Ol wzięła się od Olafa, mam nadzieję, że pamięta :-)
--- Koniec cytatu ---
Jasne;)

pirxowa:
Co do tego, że sprawy damsko-męskie u Lema są strasznie grubymi nićmi szyte - świetna recenzja "Powrotu z gwiazd":
http://pierogipruskie.blogspot.com/2015/08/lemat-o-8-macho-w-krainie-agodnosci.html

pirxowa:
A znów wątki homoerotyczne u Strugackich - tutaj:
http://jedyniesluszne.blox.pl/2009/12/Tajemne-uciechy-radzieckiej-fantastyki.html
Edit: a, sorry, to już było linkowane wyżej...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej