Autor Wątek: Poradnia językowa  (Przeczytany 306436 razy)

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: Poradnia językowa
« Odpowiedź #645 dnia: Lutego 09, 2025, 06:38:19 pm »
a wg mnie książkowo to 'oni'. 'mama i dzieci poszli'.
Nie dokładnie o tym, ale podobne
https://www.polonia.sk/2012/10/01/o-problemach-z-podmiotem-szeregowym/

edit
z życia wzięte, więc dowód anegdotyczny
https://brainly.pl/zadanie/18890651
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2025, 06:51:11 pm wysłana przez Hoko »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #646 dnia: Lutego 09, 2025, 08:14:10 pm »
Z tego co zrozumiałem: forma "mama i dzieci poszli" (rodzaj męskoosobowy) jest jak najbardziej poprawna, a nawet preferowana. Zgadza się? Niezależnie od płci i, w pewnym stopniu, wieku dzieci?
Mimo że dzieci osobno - raczej "poszły"? O "mamach" w liczbie mnogiej już nie wspominam.
Ta-aaa... polska języka trudna jest :D

No dobra, a "dwie mamy i dwojga dzieci" - poszły czy poszli? :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #647 dnia: Lutego 09, 2025, 08:28:48 pm »
Punktu 1 nie popieram. Punkt 2 "dwie mamy i dwoje dzieci". A czy poszły czy poszli to jak wyżej ;) .
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Rodzaj-niemeskoosobowy;16853.html
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #648 dnia: Lutego 09, 2025, 08:33:35 pm »
a te dwie mamy są może rodzicami tych dzieci?  ::)

zamiast dwoje, troje mozna powiedzieć dwójka, trójka dzieci. więc jak byłoby - 'dwie mamy i dwójka dzieci'? poszły? poszło? chyba jednak poszli  :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #649 dnia: Lutego 10, 2025, 09:23:13 am »
Po tym jak się przespałem stwierdzam, że prawdopodobnie jest to sytuacja bardzo czuła na okoliczności i trzeba powiedzieć różnie, do tych okoliczności dopasowując, a bez ich znajomości teoretycznie poprawna wersja może brzmieć sztucznie. Powiedziałbym, że to pytanie jest niefortunnie skonstruowane jak na dobry test znajomości polskiego. Zdecydowanie, gdybym znał płeć tych dzieci, powiedziałbym "oni" lub "one" zależnie, czy wśród dzieci byłby chłopiec. Ale póki to by były małe dzieci, poniekąd ubezwłasnowolnione poprzez swoją mikrość - to na pewno powiedziałbym "mama z dziećmi poszła", tak jak powiedziałbym "mama poszła z psami na spacer" - a na pewno nie "mama z psami poszli na spacer". Jeszcze bardziej na pewno nie powiedziałbym "mama z psami poszły" nawet gdybym wiedział, że wszystkie te psy to sunie. Możliwe, że to jest dynamicznie zachodząca zmiana w języku in statu nascendi - i przeważy się na "oni" faktycznie - ostatecznie.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #650 dnia: Lutego 10, 2025, 03:20:31 pm »
Generalnie, podział czasowników-przymiotników-liczebników na męsko- i niemęskoosobowe trochę zakrawa mi na męski szowinizm. Politycznie absolutnie niepoprawny. Z jakiej racji kobity należą do tej samej kategorii gramatycznej, co czworonogi? Gdzie, ja się pytam, równość, braterstwo i siostrzeństwo? ;) ;D

Zresztą bywa gorzej. W języku polskim nawet mała dziewczynka ma przynajmniej zagwarantowane prawo do zaimku "ona", do rodzaju żeńskiego. Natomiast, na ten przykład, w niemczyźnie nieludzkie zasady gramatyczne skazują taką Mädchen, Mädel, ba, nawet całkiem dojrzałą Fräulein na wegetację w rodzaju niejakim. Neutrum. "Es". "Ono"... ::)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #651 dnia: Lutego 10, 2025, 05:11:46 pm »
Gramatyka jest w ogóle niedemokratyczna i niepostępowa ;) .

xetras

• God Member
« Odpowiedź #652 dnia: Lutego 11, 2025, 01:08:39 pm »
Z tego co zrozumiałem: forma "mama i dzieci poszli" (rodzaj męskoosobowy) jest jak najbardziej poprawna, a nawet preferowana. Zgadza się? Niezależnie od płci i, w pewnym stopniu, wieku dzieci?
Mimo że dzieci osobno - raczej "poszły"? O "mamach" w liczbie mnogiej już nie wspominam.
Ta-aaa... polska języka trudna jest :D

No dobra, a "dwie mamy i dwojga dzieci" - poszły czy poszli? :)
Funkcjonalnie dzieciaki i dzieci to to samo.
Czyli jednak druga forma czasownika.
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

akond

• Full Member
« Odpowiedź #653 dnia: Lutego 11, 2025, 02:28:54 pm »
W pewnych stronach mawiają jeszcze "dziecka" :-). Oczywiście gramatycznie niczego to nie zmienia.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #654 dnia: Lutego 11, 2025, 04:43:50 pm »
W pewnych stronach mawiają jeszcze "dziecka" :-). Oczywiście gramatycznie niczego to nie zmienia.
A czy forma "dziecię - dziecięta" nie ma racji bytu? Jak "dziewczę - dziewczęta"? ???

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #655 dnia: Lutego 11, 2025, 07:45:22 pm »
Ma. Dziecięta, dzieciątka. Z tym że jak idziesz w zdrobnienia to w zasadzie każde ma już rację bytu. Dzieciątunie i dzieciątunieczki też :) . Dzieciątuńki też. A nawet dzieciątunieńcia. Itd. ad mortem defaecatam.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #656 dnia: Lutego 11, 2025, 09:11:05 pm »
He he :D

Pacz no, nawet dosadne polskie wyrażenie, przyodziane w łacinę, może brzmieć ładnie i elegancko ;D