Autor Wątek: Wojna  (Przeczytany 273224 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Wojna
« Odpowiedź #495 dnia: Listopada 06, 2024, 12:18:19 pm »
Jakoś tak się kojarzy...
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #496 dnia: Listopada 06, 2024, 03:33:52 pm »
Wygląda, że Trump wygrał.
A dla nas, Polaków :), to dobrze czy źle?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #497 dnia: Listopada 06, 2024, 03:48:36 pm »
Dla Polaków, jak Ukraina oprze się Rosji - to dobrze.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #498 dnia: Listopada 06, 2024, 04:21:37 pm »
Czyli uważasz, że z Trumpem na czele Stanów mamy więcej szans?

Może i tak jest. Oby. W każdym razie, gdyby górę wzięła Kamala, najprawdopobniej wszystko skończyłoby się kompletną d*pą. Tak myślę.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #499 dnia: Listopada 06, 2024, 05:14:19 pm »
Nie wiem. Trump sądzę jest mniej przewidywalny. Z tego co mówił wcześniej to budzi moje obawy. Że USA nie będą finansować obrony Europy niech sobie sama radzi itd. Możliwe jednak, że wszystko jest już fejkiem.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #500 dnia: Listopada 06, 2024, 07:40:09 pm »
Ja też nie wiem. Z jednej strony, jak piszesz, zamiary pozostawienia Europy na pastwę losu, w razie czego. Z drugiej, sankcje na Nord Stream 2 i zwiększenie budżetu Pentagonu za jego kadencji. Diabli go wiedzą.

Powiedziałbym, istnieje nikła szansa, granicząca wręcz z cudem, że okaże się chłopem z jajami. Coś a-la Kennedy w październiku 1962. Tzn. że jak w charakterze prezydenta USA zwróci się do putina ze swoim szeroko rozreklamowanym "planem pokojowym", a tamten w odpowiedzi pokaże mu środkowy palec, to nie rozłoży bezradnie ręce: "cóż ja mogę zrobić? Mister Putin nie raczył przychylić się do mojej prośby, w związku z czym wyrażam swoje głębokie zaniepokojenie", a stanie dęba.
No, no. Zobaczymy.

W ciekawych czasach żyjemy, Panie. Masz babo placek, masz Great Man Theory, masz rolę osobowoświ w historii... ::)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #501 dnia: Listopada 06, 2024, 09:17:18 pm »
Chłop z jajami... Ma je 100%. Nie wiadomo tylko, w którą stronę dyndają.

PS, dzis jadąc do roboty w radiu "Biden zamierza jak najszybciej przekazać Ukrainie pomoc wojskową za 6 mld $ gdyż komentatorzy przewidują, że jedną z pierwszych decyzji Trumpa będzie jej wstrzymanie...". Oby nie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2024, 09:23:31 am wysłana przez maziek »

akond

• Junior Member
« Odpowiedź #502 dnia: Listopada 07, 2024, 11:25:57 am »
Nie mylcie jajeczności z narcyzmem. I chłop z jajami inaczej odnosi się do kobiet.

We mnie odrobinę nadziei pozostawiają chyba jedynie wnioski z Kobyszczęcia - gdyby je odrobinę przetransponować na aktualną globalną sytuację geopolityczną.

(...) więc Trurl od nowa wziął się do sporządzania Angstremków. Jednego dnia zadrżał mu w ręku mikromanipulator i napęd, jaki właśnie włączył, zamiast pożądania Dobra okazał się chucią Zła. Miast odrzucić zaraz popsuty preparat, włożył go do inkubatora, nękany ciekawością, jaki też kształt potworny przybierze cywilizacja złożona z istot nikczemnych już w powiciu. Jakież było jego oszołomienie, kiedy na szkiełku podstawowym ukazała się wnet kultura całkiem przeciętna, ani lepsza specjalnie, ani gorsza od wszystkich innych!

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #503 dnia: Listopada 07, 2024, 11:44:42 am »
Nie mylcie jajeczności z narcyzmem.

Nie dziw się Kolegom, że usiłują liczyć na powtórkę z historii o Balaamie. Co nam pozostaje poza - jak sam wspomniałeś - nadzieją?

BTW. Muszę przyznać, że zgadzam się ze sporą częścią tych diagnoz (acz z żadną w 100%):
https://wiadomosci.onet.pl/opinie/podali-donaldowi-trumpowi-zwyciestwo-na-tacy-osiem-wnioskow/n0281kg
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/witold-jurasz-piec-wnioskow-ze-zwyciestwa-trumpa-dla-liberalnego-salonu/t9y722k
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2024, 01:12:48 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #504 dnia: Listopada 07, 2024, 01:33:15 pm »

... a z kolei teraz w radiu słychać prezydenta Zełeńskiego, że rozmawiał już z Trumpem i jest super, możliwości się poszerzają i krzywa rośnie...