Polski > Organizacja forum

Dlaczego używamy archaicznego programu od "Simple Machines"

<< < (3/7) > >>

xetras:

--- Cytat: Retsam w Listopada 10, 2023, 05:57:26 pm ---Obecnie brakuje mi wyszukiwania na forum w działach, wątkach, użytkownikach itp. Jakiekolwiek 'Twikis', nawet 'z patyków', doposażałem w sposoby przeszukiwania / filtry itp., bo bez tego nie miałbym argumentu aby pakować w to jakieś 'dane' (i mój czas, czyli 'życie').

--- Koniec cytatu ---
Nic nie brakuje.
Wystarczy użyć funkcji 'site' z argumentem w postaci adresu forum i filtrem wyszukiwania czyli szukanego ciągu znaków.
To wystarcza zamiast wewnętrznego 'szukaj' które, jak to zauważyłeś, nie działa.
Wyszukiwarka zewnętrzna wystarcza.
Poza tym są pewne osoby obecne już od czasu  przekształcenia forum Solaris w forum Lem.
Są dostępne i pomocne i zwykle służą swoją pamięcią przy wyszukiwaniu potrzebnego tematu.
Zapewniam, że nie gryzą :)

Q:
Retsam, zasadniczy problem jest taki, że forum było parę razy przenoszone z silnika na silnik* (po czym zostały nam YaBBy w tytulaturze), i za sprawą tych konwersji nie tylko - jak już maziek wspomniał - przepadło nam - kiedyś dość bogate - forum rosyjskojęzyczne, ale i wyszukiwarka ma problem z "widzeniem" starszych postów (ergo wina nie jest tu do końca po stronie SMF-u). Nie wiem czy kolejne przenosiny by tu cokolwiek - na lepsze - zmieniły. (Chyba, że faktycznie proponujesz Naczalstwu grubszą robotę z odszukiwaniem i konwertowaniem starych wersji, a potem łączeniem ich z - oddzielonymi od poprzednich konwersji - nowszymi warstwami.)

* Wayback coś tam z tego pamięta:
https://forum.lem.pl/index.php?topic=2018.0

Co do Discordów itp. - podtrzymuję zdanie, że to niezłe narzędzia do pogadania ze znajomym pracującym akurat w ESA, czy w Bank of Scotland, albo wakacjującym się ;) na Karaibach, ew. do urządzenia sobie burzy mózgów z firmowym zespołem, ale jako alternatywa dla forów zupełnie mi się nie widzą. Zwł gdy mówimy o forum, którego Patron dokąd mógł - pisał na maszynie ;). (Widzę, że poniekąd to przyznałeś ;).)

maziek:

--- Cytat: xetras w Listopada 11, 2023, 12:16:56 am ---Wystarczy użyć funkcji 'site' z argumentem w postaci adresu forum i filtrem wyszukiwania czyli szukanego ciągu znaków.

--- Koniec cytatu ---
Nie jest tak różowo z "site" i mam wrażenie, że gugl coś w tym namieszał, bo kiedyś działało to znacznie lepiej, na ogół długo pamiętam charakterystyczne frazy, jakich użyłem w poście i posiłkowałem się tym wielokrotnie trafiając w punkt właśnie tak (bo z kolei na ogół nie pamiętam, gdzie co napisałem) - ale od pewnego czasu jest znacznie gorzej.

xetras:

--- Cytat: maziek w Listopada 11, 2023, 11:19:24 am --- mam wrażenie, że gugl coś w tym namieszał, bo kiedyś działało to znacznie lepiej, na ogół długo pamiętam charakterystyczne frazy, jakich użyłem w poście i posiłkowałem się tym wielokrotnie trafiając w punkt właśnie tak (bo z kolei na ogół nie pamiętam, gdzie co napisałem) - ale od pewnego czasu jest znacznie gorzej.

--- Koniec cytatu ---
Potwierdzam.
Mam pewność że teraz robią gorszy wysyp linków.
To nie przypuszczenie.
W ciągu ostatnich 3 lat to ograniczenie pojawiło się.

Hoko:
od dobrych kilku lat używam DuckDuckGo zamiast wyszukiwarki googla - więc może spróbujcie tego

https://duckduckgo.com/?q=site%3Aforum.lem.pl+o+wirusach+ktore+atakuja+telefony+komorkowe&t=lm&ia=web

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej