Polski > Organizacja forum
[Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]
maziek:
--- Cytat: xetras w Lutego 08, 2025, 07:25:30 pm ---W przeddzień dnia edukacji dostrzegłem że jestem zbanowany i że mój ban nigdy nie wygaśnie.
No to jestem.
--- Koniec cytatu ---
Hę? To ciekawe. Napisz coś więcej. Samo się raczej nie banuje, ani nie odbaniakowuje. Twoje tajne rekordy w pamięci forum są czyste jak łza i ani śladu, ale nie wiem, czy jak się kogoś zabaniakuje a potem odbaniakuje to zostaje po tym ślad. Oraz nie wiem, czy dobrze szukam tej informacji.
Q:
Biorąc pod uwagę, że jedynymi mogącymi baniakować jesteście skrzat, olka i Ty (moderatorzy tego nie mogą, technicznie - czemu dawał wyraz Term - w moim kontekście 8)), a nie widziałem byście się do tego palili, najprawdopodobniejsza jest hipoteza, że xetras oberwał rykoszetem (czyli próbował logować się spod IP zbanowanego wraz ze spambotem*; b. częsta nawiasem mówiąc, sytuacja gdy ma się zmienne IP i próbuje anonimowo edytować Wikipedię, wtedy b. łatwo dowiedzieć się, że korzysta się z IP nie zbanowanego bota jednak, a wandala).
* Z nadmienionych przez Terma przyczyn jest to domysł, ale na nowej wersji forum ST.pl, które też chodzi na SMF-ie, tylko 8 lat młodszym, gdy banuje się bociego "usera" standardowo banuje się z nim jego adres mailowy i IP, obstawiam, że tu jest podobnie.
xetras:
Na jesieni na innym forum gdzie piszę (audiostereo) też było sporo botów, spamu itd.
Tu mnie to akurat dziwi, bo tu jest maleńka grupa uczestników.
W sumie to nic wielkiego.
Akurat trochę sprzętu audio sobie dokupiłem i miałem wiele rozrywki.
(A wolnego czasu nie przybywa)
Nie wiem, jak technicznie adresy IP są nadawane i jak je banuje się a piszę z telefonu więc faktycznie może to być dynamiczne IP i oberwałem przy okazji hurtowego sprzątania.
Wiem, że tu jest dość nieliczna ekipa do sprzątania...
No to...
Poczytam, co i jak i będę się wtrącał to tu to tam.
Q:
W sumie szkoda, że nie wysłałeś maila do kogoś z Administacji (albo nawet ze skromnego stanu moderatorskiego, którego przedstawiciel mógłby za posłańca robić), że taki problem u Ciebie występuje. olka swego czasu odbanowała samą siebie, gdy miała podobny kłopot. Twoje IP (zakładając słuszność mojego domysłu), też by pewnie zostało szybko uwolnione od banana ;).
(Nawiasem: czy też otrzymywałeś komunikat "Przepraszamy Gość, zostałeś zbanowany na tym forum!
Twój ban nie wygaśnie."?)
xetras:
Komunikat identyczny miałem.
Oczywiście nijak nie mogłem też poczytać co nowego pojawia się.
Porada co do pisania mejli kojarzy mi się z tym jak paczkę mieliśmy kiedyś dostarczyć pod adres mejlowy.
Skąd miałbym adres uzyskać?
Nie chciałem bocznymi drogami szukać. Ciebie, szanowny Q to bym wynalazł albo Maźka, ale po co przez ewentualne osoby trzecie.
Odczekałem, samo naprawiło się.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej