Polski > Organizacja forum
Świeża krew, czyli projekty forumowe, jakie mamy nadzieję zrealizować w tym roku
Q:
--- Cytat: skrzat w Lutego 17, 2016, 07:15:16 pm ---- chcielibyśmy do października stworzyć z Waszą pomocą listę lektur, czyli wyodrębnić te tytuły, które odegrały ważną rolę w twórczości Mistrza: takie, o których Lem pisze bądź takie, które jego twórczość ukształtowały.
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się to nieostre. Grozi popadnięciem w dzielenie włosa na czworo (czy aby na pewno dany utwór/autor na twórczość Mistrza wpływał i czy wpływ ów był istotny - poza tym na którą twórczość - publicystykę? klasyczną beletrystykę? apokryfy?). Zdaje mi się, że klarowniejsze będzie wyodrębnienie utworów/autorów, o których Mistrz uważał za stosowne w miarę często i/lub sążniście się wypowiadać (czy to w tonie pochlebnym - np. Dostojewski, czy to ironicznym - chociażby niektóre tuzy amerykańskiej SF) oraz tych, o których expressis verbis wspomniał, że wpływ nań mieli (m.in. Żuławski, Wells, Rilke) lub odnosił do ich utworów - swoje (z samokrytycznego zdania "Pirx jest w najlepszym wypadku bohaterem z Londona, nie z Conrada" da się wyłuskać dwu za jednym zamachem).
Poza tym... poza książkami proponowałbym jednak ruszyć - w tej formule - i to co Mistrz oglądał - czyli te "Bondy", "King Kongi", "Star Warsy" i "Star Treki" z jednej, a Buñuela z drugiej strony. Tarkowskiego i Wajdę - oczywiście - też.
ps. Jak przeczytałem tytuł wątku:
--- Cytat: skrzat w Lutego 17, 2016, 07:15:16 pm ---Świeża krew
--- Koniec cytatu ---
A potem Was:
--- Cytat: olkapolka w Lutego 18, 2016, 12:08:47 pm ---
--- Cytat: maziek w Lutego 17, 2016, 08:07:15 pm ---No jak my "poprawimy" pracę magisterską to ja nie wiem, czy na tróję da radę :) .
--- Koniec cytatu ---
Będzie jak z tymi nauczycielami z jednego gimnazjum...co "poprawili" egzaminy swoim wychowankom - rodzice musieli interweniować w kuratorium;)
--- Koniec cytatu ---
To już tylko takie skojarzenie miałem:
::)
olkapolka:
--- Cytat: Q w Lutego 20, 2016, 04:12:56 am ---Wydaje mi się to nieostre.
--- Koniec cytatu ---
A jak można mówić "ostro" o subtelnych wpływach na czyjąś twórczość? O zostawionych śladach? Przecież nie mówimy o plagiacie.
Nie wiem czy zauważyłeś: to jest humanistyka:)
--- Cytuj ---Zdaje mi się, że klarowniejsze będzie wyodrębnienie utworów/autorów, o których Mistrz uważał za stosowne w miarę często i/lub sążniście się wypowiadać
--- Koniec cytatu ---
Chcesz przepisać index z FiFy?
To, że ktoś wspomina/krytykuje jakiegoś autora x razy nie oznacza, że uległ jego wpływom lub ich książki w warstwie intelektualnej korespondują, przenikają się.
Wpływ to kształtowanie pewnych idei, poglądów, współodczuwania świata itp. - nie napisanie: X pisał bzdury o zielonym śluzie z Marsa, ale nieźle nakreślił obcych z Alfa Centauri.
I już wpisujemy X na listę.
Ja uważam, że trzeba po prostu tę listę zacząć tworzyć, a jak wyjdzie i kto się załapie - wyjdzie w praniu.
--- Cytuj ---Poza tym... poza książkami proponowałbym jednak ruszyć - w tej formule - i to co Mistrz oglądał
--- Koniec cytatu ---
To ma być biblioteka...nie filmoteka:)
Hmmm...może podzieliłabym tę listę na książki rekomendowane (ale nie te zmieszane z pulpą - szkoda na nie czasu) przez Lema (np. te FiFowe) i te, o których może wprost nie mówił, ale których ślady są w jego twórczości. Niektóre "wyszły" już w Akademii.
Czyli i de facto - to, co napisał skrzat:
--- Cytuj ---takie, o których Lem pisze bądź takie, które jego twórczość ukształtowały.
--- Koniec cytatu ---
P.S. A co ma wampir do "poprawiania" prac? Raczej Limes inferior - jak znalazł:)
Q:
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---A jak można mówić "ostro" o subtelnych wpływach na czyjąś twórczość? O zostawionych śladach? Przecież nie mówimy o plagiacie.
Nie wiem czy zauważyłeś: to jest humanistyka:)
--- Koniec cytatu ---
Zauważyłem, ale boję się, że w efekcie znajdzie się raptem trzech-czterech autorów, których wpływ będzie dostatecznie udowodnialny, że tak powiem.
Dlatego nie chcę przepisywać indeksu z "Fif'y" czy "Filozofii...", ale zdaje mi się, że luźniejsza formuła po prostu dostarczy materiału na więcej dyskusji i analiz. Wreszcie - wydaje mi się ciekawe spojrzenie lemowskim okiem na kulturę (robimy to indywidualnie czytając w/w prace, "Wejście na orbitę" czy posłowia do tomików "S.L. poleca...", tak byłaby okazja robić to zbiorowo z pewnym rygorem akademickim - he he).
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---To, że ktoś wspomina/krytykuje jakiegoś autora x razy nie oznacza, że uległ jego wpływom lub ich książki w warstwie intelektualnej korespondują, przenikają się.
Wpływ to kształtowanie pewnych idei, poglądów, współodczuwania świata itp. - nie napisanie: X pisał bzdury o zielonym śluzie z Marsa, ale nieźle nakreślił obcych z Alfa Centauri.
--- Koniec cytatu ---
Jasne. Ale - jako jeden z zapytanych o zdanie - proponuję (nie: usiłuję narzucić) inną formułę.
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---Ja uważam, że trzeba po prostu tę listę zacząć tworzyć, a jak wyjdzie i kto się załapie - wyjdzie w praniu.
--- Koniec cytatu ---
W tym kawałku się zgodzę ;). Lepiej układać na gorąco listę ułomną i potem ją modyfikować niż rozprawiać o metodzie na sucho ;).
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---Hmmm...może podzieliłabym tę listę na książki rekomendowane /.../ przez Lema (np. te FiFowe) i te, o których może wprost nie mówił, ale których ślady są w jego twórczości. Niektóre "wyszły" już w Akademii.
--- Koniec cytatu ---
Kiedy właśnie tego drugiego elementu zdania się boję. Pamiętam bowiem jak skutecznie dowodziłem, że "Wyprawa profesora Tarantogi" jest genialną parodią "StarTreka", póki nie sprawdziłem, że powstała dekadę wcześniej. Takich wpadek może być więcej, jeśli przyjmiemy kryterium uznaniowe ("wygląda mi na to, że był wpływ").
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---ale nie te zmieszane z pulpą
--- Koniec cytatu ---
Kiedy nie jestem pewien... Bo między tymi zmieszanymi byli np. Joyce (fakt, on się załapie na listę i tak, bo był "Gigamesh") czy Lovecraft (prawda, straszny grafoman, ale śmiem twierdzić, że filozof - miejscami - genialny, którego uznaniowo dopisałbym do prekursorów Mistrza, gdybym sam przed uznaniowością nie przestrzegał)...
--- Cytat: olkapolka w Lutego 20, 2016, 05:40:35 pm ---A co ma wampir do "poprawiania" prac? Raczej Limes inferior - jak znalazł:)
--- Koniec cytatu ---
A, bo wyobraziłem sobie nas, starych tutejszych wyjadaczy, jak się na ową świeżą krew rzucamy z opłakanym dla niej efektem...;)
liv:
--- Cytuj ---2. Drugi projekt ma związek ze stypendium, jakie być może uda się ufundować dla autorów najlepszych prac magisterskich bądź doktorskich z dziedziny lemologii. Jesteśmy w fazie koncepcyjnej, ale jeśli zdołamy wszystko dopiąć i wdrożyć, to jednym z etapów ubiegania się o takie stypendium miałoby być przedyskutowanie z Wami na forum danej pracy (jeszcze w trakcie jej pisania, co oczywiście byłoby korzystne dla autora i niejako zwiększało jego szanse na otrzymanie stypendium). Tutaj optymalnie byłoby jakoś uwzględniać ten dorobek dyskusyjny w ostatecznej ocenie zgłoszonej pracy.
--- Koniec cytatu ---
Mi się podoba, zwłaszcza te forumowe przedyskutowanie. :)
A przy okazji - zna ktoś ten wstęp?
http://antykwariat-mit.pl/p/45/13303/malarstwo-i-schizofrenia-madejska-lem-wstep--.html
https://books.google.pl/books/about/Malarstwo_i_schizofrenia.html?id=tToNAQAAMAAJ&redir_esc=y
Stanisław Remuszko:
A czemu ów wąpierz oną nieboszczkę za cyc trzymie?
R.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej