Polski > Hyde Park
Statystyki
Stanisław Remuszko:
Szacowny Livie, odpowiadam po śniadaniu:
1. Po pierwsze, dzięki za uwagi.
2. Po drugie, moja „analiza” była i jest wyłącznie pobieżną prostą „ilościówką”, jak Ty to nazywasz. Na dodatek opartą tylko na podawanych przez automat (Stanisław Lem – Forum – Centrum Informacji – Statystyki forum) danych ogólnych. Jakie one są – każdy widzi. Ani chwili (...Anichwili Tegonieradze...) i w żaden sposób nie sugerowałem czegoś innego.
3. Prawda wskazywana przez cztery działania arytmetyczne nie podważa prawdy wskazywanej przez transformację fourierowską. Dlatego uważam, wbrew Tobie, że „ilościówka” ma sens. Taki sam mniej więcej, jak rower w porównaniu z autem.
4.. Cieszyłbym się, gdyby ktoś, kto umie to zrobić, porządnie przeanalizował historię Forum i przedstawił wyniki. Powtórzę: to terra incognita. Przypuszczam, że z rozmowy na ten temat mogłyby wyniknąć interesujące wnioski.
5. Doniosła rola Lemologa jest więcej niż oczywista, lecz forumowe statystyki o nim milczą (patrz 2).
6. Co się karmy tyczy, to kilka lat temu opowiedziałem się za jej utrzymaniem, lecz do głowy mi nie przyszło, żeby na uczciwym forum ktokolwiek mógłby mieć karmicielskie prawa inne niż inni. Po raz trzeci zatem powtórzę publicznie dezyderat: żeby moderatorzy i administratorzy mogli dodawać/odejmować tylko jedną karmę tylko jeden raz na 96 godzin.
7. Co się dat wyfrunięć Dzi oraz Deckarda tyczy – masz absolutną rację (sprawdziłem), ale ja tego nie brałem pod uwagę, tylko automatyczne statystyki. Deckard w nich jest, a Lemologa nie ma. Też uważam, że to maszynowa podłość.
8. Nadal sądzę, że „główna uroda Forum polega na braku merytorycznych ograniczeń co do zamieszczanych tu treści. Od pana Terminusa poczynając, każdy ma pod tym względem równe prawa i może pisać to, na co ma ochotę”. Wyjaśniam, że – moim zdaniem – wolni ludzie w wolnym kraju nie przestają być wolni wskutek obowiązywania kodeksu karnego czy drogowego. Na Forum od dwunastu lat reguluje to Regulamin. Uważam, że on zabrania używania wulgaryzmów, a przynajmniej tak uważają moderatorzy.
9. Odnośnie do mojego bloga, to Twego życzenia pod jego adresem nie rozumiem.
R
miazo:
--- Cytuj ---[...] odnotowuję, że pierwszą dziesiątkę najaktywniejszych Forumowiczów (liczba wpisów) tworzą po kolei: Maziek, Q, niżej podpisany, Ol, Liv, Dzi, Hoko, Nex, Deckard i Smok. Wygenerowali oni bodaj 64% wszystkich forumowych „wiadomości”.
Jeśli zaś przyjąć sumę wpisów tej dziesiątki za 100%, dostajemy mniej więcej taki rozkład: Maziek – 23%, Q – 19%, Remuszko – 16%, Ol i Liv – po 8%, Dzi – 7%, Hoko i Nex – po 5%, Deckard i Smok – po 4%.
Dla mnie widać arytmetycznie dwie rzeczy:
1. Wiodącą historyczną rolę (pracę, zasługi) Maźka.
2. Trzyosobową czołówkę. [...]
--- Koniec cytatu ---
Zasadniczo wystrzegałbym się operacji pozostawienia górnego N osób i "odcięcia" małopiszących. W tego typu analizach procentowego wkładu do całości np. które to najważniejsze produkty generują 80% przychodów specjalnie zostawia się ten dłuuugi ogon o niewielkim udziale, aby unaocznić nierównomierność danego rozkładu. Innymi słowy, aby pokazać możliwie kompletny obraz sytuacji, użytkownicy z 1 postem też są istotni. Wykres pokazujący tę zależność to tzw. diagram Pareto, będący kombinacją wykresu słupkowego i liniowego - w naszym przypadku słupki pokazywać będą liczbę wiadomości wysłaną przez danego użytkownika (lista użytkowników posortowana jest malejąco), zaś linia przedstawiać będzie skumulowany % liczby wiadomości użytkowników. Poniżej wynik zabawy z danymi z forum z zaznaczonymi kilkoma punktami:
liv:
Remuszko
--- Cytuj ---9. Odnośnie do mojego bloga, to Twego życzenia pod jego adresem nie rozumiem.
--- Koniec cytatu ---
Nie czytuję wszystkich podlinkowanych treści.
Odnoszę się do zastrzeżeń miazo`a sformułowanych w wątku organizacyjnym, zakładając, że oddany jest w nich stan faktyczny.
miazo
--- Cytuj --- W szczególności zaś słabe było wyniesienie tego sporu poza forum na własnego bloga, na którym Stanisław Remuszko przy pomocy wyciętych z kluczowego dla właściwej oceny kontekstu wypowiedzi (dokładnie tak - na bloga nie trafiła sama dyskusja merytoryczna i nieeleganckie zachowanie SR, ale tylko nasze do niego komentarze) zrobił nam klasyczny czarny PR, który kończy się tamże następującymi słowami:
Pragnę jednak zaznaczyć, że Q, Miazo i Luca nie sprawili na mnie wrażenia osób – cytuję Pana – ogólnie życzliwych światu i bliźnim, skoro bez żadnych konkretnych powodów, w miejscu publicznym, zmieszali z błotem Bogu ducha winnego człowieka za pomocą oszczerstw i epitetów.
Czego oczywiście technicznie nie można tam sprostować, gdyż nie ma opcji komentowania
--- Koniec cytatu ---
Stanisław Remuszko:
@ Liv
Skoro zakładasz, że przywoływane przez Ciebie uwagi są zgodne ze stanem faktycznym, a wcześniej piszesz, że te uwagi są słuszne:
--- Cytuj ---...mam nadzieję, że już wyrzuciłeś z swojego bloga ten personalny fragment do którego były zastrzeżenia. Słuszne, więc choćby z grzeczności, wypadałoby...
--- Koniec cytatu ---
to teraz rozumiem Twoje słowa, ale nie podzielam Twojego poglądu/stanowiska.
R.
Stanisław Remuszko:
Jako emeryt, który zupełnie nie ma już co robić, 5 maja 2017 w samo południe zanotowałem liczbę wyświetleń w około 20 pierwszych kolejnych wątkach w tym dniu w dziale „Forum po polsku” oraz tak samo w dziale „Hyde Park”. Po 10 dobach zanotowałem te liczniki drugi raz. Oto wyniki (w zaokrągleniu do pełnych setek) w Hajtparku:
01. O muzyce - 2300
02-04. Kwiz, Patryjotyzm polski, No nie mogę – 1400
05. Pytam – 1200
06-07. Fotokawiarnia, Politrzeźba – 1100
08-09. Fakty medialne, Przyczyny katastrofy – 1000
10. Polityka smoleńska – 800
Ostatnie liczby wyświetleń, to
Strugaccy – 25, Statystyki – 24 i Maziek – 9.
Natomiast w Polskim Forum wyszło tak:
01. Właśnie się dowiedziałem – 2500
02. Filmy SF – 2400
03. Właśnie przeczytałem – 1700
04. Właśnie zobaczyłem – 1300
05-06. AI, Świat 127 – 700
07-08. Co wymyślił, O Lemie – 600
09. Jak miał wyglądać – 500
10. Planeta cz.2 – 300
Ostatnie liczby wyświetleń, to
Pani Gajewska –50 oraz Cytaty, Rocznica i Lemoniada – po 100.
Czy o czymś to (wyraziście) świadczy, a jeśli tak, to co i o czym?
R.
pjes: tak samo zarejestrowałem liczbę występków (postów) konkretnych Forumowiczów, ale te dane przedstawię później.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej