Nie bardzo wiadomo, gdzie to pasuje, bo smiszno, ale i straszno, a może tylko mnie się tak wydaje... W kilkunastu miastach Polski stoją już lub mają stanąć "patriotyczne ławeczki" - i proklataja Gazeta Wyborcza zrobiła qwiz z regulaminu, jaki jest ponoć przytwierdzony do każdej z nich. Regulaminu korzystania z ławeczki, żeby była jasność. Ja ten kwiz rozwiązałem z założeniem "jak ja bym na serio spisał taki regulamin", podkreślam na serio i racjonalnie a nie prześmiewczo. Osiągnąłem wynik 5/13, nieco złagodzony faktem, że kilka punktów regulaminu dotyczy rzeczy technicznych w rodzaju "ile maksymalnie osób może tam usiąść", które to wynikają z założeń projektowych (nawiasem mówiąc całkowicie błędnych u podstawy - dla urządzeń parkowych należy zakładać, że tyle osób może na nich usiąść, ile się zmieści na wcisk plus jeden i dla bezpieczeństwa razy półtora). Odbieram to w ten sposób, że moje racjonalne myślenie rozmija się o 50% z próbą takiego myślenia przez włodarzy mego państwa. Albo, że jest to miara odpłynięcia od rzeczywistości (mojego, lub państwa do wyboru). Czyli ktoś zwariował - proponuję zrobić ten test i odpowiedzieć sobie w duchu kto - a może wszystkim pójdzie gładko i będę musiał uznać, że to ja jestem kopnięty przez własnego konia? Link tu:
https://wyborcza.pl/7,75398,28863532,ekstremalny-quiz-z-wiedzy-o-patriotycznych-lawkach.html#S.TD-K.C-B.2-L.1.duzy .
Dla brzydzących się GW wklejam pytania - a na samym dole odpowiedzi.
Widok ogólny:

1. Z czego składa się instalacja?
• z ławki, biało-czerwonego konturu Ojczyzny i podstawy
• z siedziska, stelażu w kształcie konturów Polski wraz z podestem, schodami i postumentem zabezpieczonym łańcuchem
• z ławki właściwej oraz prowadzących do niej schodów z poręczami
2. Ile maksymalnie osób może przebywać na ławce?
• 3
• 4
• 5
3.Ile maksymalnie mogą ważyć osoby przebywające na ławce?
• 225 kg
• 275 kg
• 300 kg
4. Wejście na ławkę i zejście z niej dozwolone jest za pomocą:
• schodów i przy trzymaniu się łańcucha
• schodów i przy trzymaniu się poręczy
• na ławkę można wchodzić dowolnie przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa
5. W jakiej pozycji można korzystać z ławki?
• tylko w pozycji siedzącej, trzymając się poręczy
• tylko w pozycji siedzącej, trzymając nogi na podeście
• w pozycji siedzącej lub leżącej
6. Podczas korzystania z ławki zabrania się m.in.:
• oddawania moczu obok ławki
• skakania na ławce
• śpiewania na ławce
7. Na ławce i w jej bezpośredniej przestrzeni obowiązuje bezwzględny zakaz m.in.:
• palenia papierosów elektronicznych
• wywieszania flag innych niż polska
• śpiewania pieśni innych niż pieśni patriotyczne
8. Osoby oczekujące na skorzystanie z ławki powinny znajdować się poza obrębem całej instalacji w odległości:
• 0,5 metra
• 1 metra
• 1,5 metra
9. Niedozwolone jest wchodzenie na ławkę i korzystanie z niej m.in.:
• z urządzeniami i środkami transportu (tj. rowery, hulajnogi, rolki, wózki itd.)
• z przedmiotami mogącymi urazić patriotyczne uczucia niektórych osób (tj. zabawki, plakaty, transparenty itd.)
• z podobiznami polityków i osób publicznych, które przedstawiają ich w karykaturalny sposób
10. Zabronione jest korzystanie i przebywanie na ławce z:
• umundurowanymi osobami, które nie są funkcjonariuszami państwa (tj. policjanci, żołnierze, strażacy itd.)
• ze zwierzętami
• z obcokrajowcami
11.W przypadku nieprzestrzegania regulaminu i instrukcji użytkowania osoby korzystające z ławki mogą:
• wezwać policję i same poddać się odpowiedniej karze
• zostać automatycznie zgłoszone na policję poprzez system monitorujący instalację
• zostać poproszone o bezwzględne zejście z ławki i opuszczenie instalacji
12.Gdzie są umieszczone schody prowadzące do ławki?:
• schody umieszczone są z boku instalacji
• schody umieszczone są z przodu instalacji
• schody umieszczone są z tyłu instalacji
13. Jaki jest minimalny wiek dziecka, które może skorzystać z ławki pod opieką dorosłych?
• nie ma żadnych ograniczeń wiekowych
• 5 lat
• 6 lat
Odpowiedzi: 1-2, 2-2, 3-2, 4-2, 5-3, 6-2, 7-2, 8-2, 9-3, 10-2, 11-2, 12-3, 13-3.