Polski > DyLEMaty
Matematyka królowa nauk ;)
xetras:
Mnie rozczulił komentarz pod zadaniem, że da się prosto oszacować.
~¼
Więc: B
Warto zaznaczyć że to zadanie z TESTU dla maturzystów idących na kierunki techniczne i ścisłe. Nie trzeba zupełnie ściśle a tak żeby szybko wybrać właściwe, tzn. wykluczyć niepoprawne. W testach zadań jest sporo a czasu mało - trzeba zdążyć i nie bawić się w ścisłe liczenie, bo wtedy nie zdąży się.
Jak ktoś ma 18 lat i bystre oko to wtedy zaliczy wiele z takich pytań testowych ABCD. Poza tym oczywiście tęgi łeb jest konieczny i organizacja czasu.
Hoko
Tak jak podałeś że to około ⅙ to w zupełności wystarcza do wyboru z ABCD.
Taki test to gra na czas.
Przy zabawie w ścisłe wyliczanie tego czasu może nie wystarczyć na wszystkie odpowiedzi.
Hoko:
--- Cytat: Lieber Augustin w Czerwca 25, 2026, 05:52:49 pm ---
ps.
--- Cytat: Hoko w Czerwca 25, 2026, 04:48:18 pm ---m/p = q/b
--- Koniec cytatu ---
A skąd to wiadomo? Z podobieństwa trójkątów? Jakich?
--- Koniec cytatu ---
p/c = q/b - odczytane (kropki na wykresie) z wykresu zależności proporcjonalnej
m/p = q/b - odczytane z wykresu zależności odwrotnie proporcjonalnej (odwrotnie - więc zależność odwrócona)
m, p itd - rozumiane jako odległość od początku ukł. współrzędnych. Żadnych trójkątów nie brałem pod uwagę 8)
maziek:
No, Hoko syntetycznie, ładnie, ładnie...
Tylko tego nie rozumiem, że "zależność odwrócona" - w jakim sensie? Co jest odwrócone w samym zapisie m/p = q/b względem prostej zależności p/c = q/b? I w jednej i w drugiej na obu osiach jest wartość poprzedzająca (bliżej OXY) do następującej? Hę?
Hoko:
po kolei
na wykresie proporcjonalnym są dwa punkty (p,q) i (c,b)
a że jest to wykres proporcjonalny, to p/c ma się tak jak q/b
na wykresie odwrotnie proporcjonalnym mamy punkty (m,b) i (p,q)
gdyby było jak wyżej, to m/p = b/q, ale że to wykres proporcjonalności odwrotnej, to zalezność należy odwrócić, więc m/p =q/b
:)
maziek:
OK, to mnie się samo odwraca po drodze :) .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej