Polski > Akademia Lemologiczna
Akademia Lemologiczna [Doskonała Próżnia]
Antea:
Dzien dobry.Czy wolno nie zgodzić się z Terminusem? bo nie uwazam, żeby wstęp byl tylko konsekwencja formuły, jaką przyjął Autor. Taki typ konwencji literackiej jest właśnie u Borgesa, co Lem przypomina, ale gdy sie porówna te dwie relizacje literackie, to naprawdę Lem rzuca na kolana, tyle jest tu odniesień do teorii literatury, zresztą pięknie wykpionych i pod tą kpiną cały czas czujesz tę " tęsknotę nie do urzeczywistnienia" - każdy ma taką!
I na przykład te zdania: ""Pod nieobecność chwytuwszystko to pozostałoby w sferze przemilczeń. Chodzi bowiem o zdrade fantazjowania na rzecz dobrze uziemionego realizmu, o zaprzaństwo empirii o herezję w nauce. "
Moim skromnym zdaniem wstęp zmusza do pomyślenia o własnych dziełach marzeń, czy tylko "sprawach marzeń", własnie o tym, czego się chce i nie ma,
ale ten wstęp podpowiada też " jeszcze nie wieczór - tyle jest mozliwości!"
Pan Deckard zabrał mi większość tego co chciałam powiedzieć o Gigameszu. Jestem zdruzgotana i dzięki temu umilknę. Pozdrawiam. Antea.
Antea:
Dzieki za serdeczne powitanie - czy mogę pana zwiceversować?
"Les Robinsonades" skonczyłam o 2 nad ranem, i jeszcze jestem pod wrazeniem, a ten fragment, kiedy zamiast słów Genezis "niech sie stanie" Sergiusz mówi "precz z tym chłamem" i "nakreśla program, ktory go potem zniszczy i wyszydzi"... Musze konczyć, zabierają mi miejsce przy komputerze, pozdrawiam. A.
Rachel:
Mam wrażenie, nie wiem, czy słuszne czy nie, ale chyba wszystkim nam trudno się zmobilizować do dalszej lektury? ::)
Deckard:
To co do tej pory przeczytałem bardzo mnie zniechęciło. A jako że mam wiele innych bardzo ciekawych pozycji na półce.... jakoś trudno mi się zmobilizować.
Ale oczywiście nie wykruszam się! Jeśli ktoś dalej będzie kontynuować, to w miarę możliwości dorzucę swoje trzy grosze.
CU
Deck
Terminus:
Ja ciągle nie mam książki. Ale już ją kupiłem przez Allegro, właśnie jedzie do mnie pocztą!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej