Właśnie ,,pracuję'' nad THX1138. Ponieważ jeszcze go nie obejrzałem (mam problemy z obejrzeniem filmu ,,jednym ciągiem'' z powodu zwariowanego trybu życia; oglądam go więc na raty).
Podam więc może tylko ogólnikowe informacje: jest to film, którym debiutował w 1971 roku George Lucas. Ściślej: wygrał pewien konkurs studencki na film krótkometrażowy; który potem mógł rozwinąć do pełnometrażu, i tym właśnie filmem był THX1138.
Film przedstawia wizję, w której ludzkość jest wtłoczona w system totalitarny. Pojedyńcze osoby nie różnią się strojem, nie posiadają imion (miast nich posługują się symbolami kodowymi, jak SEN254, LUV743 itp.). Nad ich równowagą psychofizyczną czuwa zespół wyspecjalizowanych komputerów (oraz ich operatorów), dobierających dla każdego bez wyjątku człowieka dzienne dawki leków psychotropowych lub/i innych.
(Przypomina to nieco wizję przedstawioną 20 lat później w filmie ,,Equilibrium''). Tak jak w ,,Equilibrium'' tak i w ,,THX1138" główny bohater (w THX1138 w tej roli niezaprzeczalnie świetny Robert Duvall, którego ostatnio możemy oglądać np. w westernie Kevina Costnera pt. ,,Open Range" (PL ,,Bezprawie'').) , mówiąc bez ogródek przestaje brać leki.
Wraz z tym opuszcza go stan narkotycznego otępienia, powraca popęd seksualny, niepokój egzystencjalny. THX1138 (tytuł filmu jest zarazem ,,imieniem'' głównego bohatera) zaczyna inaczej spoglądać na otaczający go świat.
Jak pisałem, nie jestem w stanie wypowiedzieć się o filmie w sposób kompetenty, ponieważ nie obejrzałem go w całości; niemniej myślę, że zdołałem zwrócić uwagę.
Dodam jeszcze, że przedstawiona w obrazie hipotetyczna przyszłość jest miejscami przytłaczająca. Nie wątpię, iż nikogo nie pozostawią obojętnym takie pomysły Lucasa jak np. kabiny/automaty, w których każdy człowiek może dowolnie się ...wyspowiadać przed ogromnym poświetlanym portretem Chrystusa, który to portret uspokajającym głosem, sterowanym przez program komputerowy, podtrzymuje rozmowę. Sposób, w jaki to robi, jest wielce oryginalny.
(ps. Oczywiście to nic, przy przedstawionych w serialu ,,Futurama'' budkach dla samobójców, które mordowały każdego, kto wrzuci 20centów i wybierze rodzaj śmierci; niemniej w ,,Futurama'' było to bardzo zabawne, a THX1138 nie ma z humorem niczego wspólnego).
Pozdrawiam,
...