Polski > Hyde Park

Gwiezdny Krążownik Chryzogon

<< < (2/3) > >>

Smok Eustachy:

--- Cytat: Q w Września 20, 2021, 01:10:24 pm ---Tylko jeśli pójdziesz w "Starwarsa", a nie we "Fiasko":
https://forum.lem.pl/index.php?topic=534.msg25849#msg25849
(A da się tak pisać spejsoperę, by porządną SF przypominała, dowodem powieści pani Cherryh - z tą na czele.)

--- Koniec cytatu ---
Dawałem już wyraz poczuciu, że Lem się wyraźnie męczy brakiem haj spida. Ogólnie SF eksploracyjna z tymi hibernacjami, paradoksami dziadka, powrotami po wiekach ma wyraźny problem z rozmachem.
Niezwyciężony etc.

W Fiasku Lem wprowadził cofanie się w czasie, co jest wg mnie gorsze i bardziej niebezpieczne dla Science.

--- Cytuj ---ps. Wracając do:

--- Cytat: Smok Eustachy w Września 20, 2021, 01:20:32 am ---Kto jest załogą kosmolotu? Np. trapiści albo kameduli.
--- Koniec cytatu ---

Stąd nazwa statku?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chryzogon_(męczennik)

--- Koniec cytatu ---
Tak w sumie. Chryzogon jest wymieniany w liturgii mszalnej w prefacji. Ale ta nazwa będzie ku czci nowego Chryzogona, założyciela zakonu w 22 wieku.

Wejście w hiperspeeda będzie wymagało rozpędzenia krążownika do prędkości rzędu 0.1 c  i odlecenia od mas rzędu gwiazdy. Będzie miał charakter paradoksalny, bo lecąc do odległej gwiazdy możesz się bardziej rozpędzić niż lecąc do bliskiej. Dlatego czas lotu do każdej gwiazdy będzie zbliżony i będzie to paradoks. Od zapasów paliwa będzie zależał.

Co do WARPa to jest to kupa bzdur bo skąd biorą antymaterię i obsłużenie takich mocy wymagałoby pól magnetycznych tak potwornych, że wszyscy by kwiknęli od razu.

Będzie oczywiście beka ze Star Treka, z Tichego, będą dwudziestowieczni ojcowie materializmu kosmicznego jak Genek Roddenberry. No i będą ufoki i apostrofy:

Maar'donian: Jezus przyszedł też do nas.

Kapitan:  Dwa kościoły pełne świętości, zbawienia i Woli Bożej. To się musi skończyć wojną, rzezią i ogólnym rozpasaniem. Nie darują sobie tego.

Kapelan O'Brian: uśmiecha się kwaśno.

Natomiast trapiści żyją w takich warunkach, że bez różnicy im czy siedzą w klasztorze na Ziemi czy w rakiecie w kosmosie. Nawet nie zauważą róznicy.

Q:

--- Cytat: Smok Eustachy w Września 20, 2021, 09:27:45 pm ---Ogólnie SF eksploracyjna z tymi hibernacjami, paradoksami dziadka, powrotami po wiekach ma wyraźny problem z rozmachem.
--- Koniec cytatu ---

Ja wiem czy to problem? Jak się za bardzo rozmachać to "Hyperiony" i inne bajki wychodzą. Pewien - bo przecież wciąż na skalę kosmiczną - minimalizm jednak sprzyja problemocentryczności i zakorzenieniu w rzeczywistości.

--- Cytat: Smok Eustachy w Września 20, 2021, 09:27:45 pm ---Co do WARPa to jest to kupa bzdur bo skąd biorą antymaterię i obsłużenie takich mocy wymagałoby pól magnetycznych tak potwornych, że wszyscy by kwiknęli od razu.
--- Koniec cytatu ---

Prawda, zamiast M/AM powinna być materia egzotyczna (nie pomnę czy linkowałem stosowną pracę Farnesa), a zakrzywienia czasoprzestrzenne rzędu warp 10 to są jawne bzdury z paru dobrych powodów.

Edit: a nie, linkowałem tylko Alcubierre'a (Wayback ma kopię), Farnesa jest to:
https://arxiv.org/abs/1712.07962

--- Cytat: Smok Eustachy w Września 20, 2021, 09:27:45 pm ---Natomiast trapiści żyją w takich warunkach, że bez różnicy im czy siedzą w klasztorze na Ziemi czy w rakiecie w kosmosie. Nawet nie zauważą róznicy.
--- Koniec cytatu ---

Jak chcesz zakonników w kosmolotach, to - poza wiadomymi utworami Lema, Dukaja i Huberatha - sięgnij po - zmiażdżoną przez Mistrza - "Kwestię sumienia" Blisha i powieści "Wróbel" + "Dzieci Boga" p. Mary Dorii Russell (dwie ostatnie mam za wydziwioną grafomanię, ale wszystkie o duchowieństwie międzygwiezdnym ;) ). Będziesz mieć punkt odniesienia.

Smok Eustachy:
Ale ja chcę pisać a nie czytać.

maziek:
Sądząc ze zdradzonych założeń może bardziej będzie pasował Chryzostom, od Paska.

Q:
A, tak. Wmieszanie w to superbohaterów wydaje się b. na czasie  8).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej