Ostatnie wiadomości

Strony: 1 ... 8 9 [10]
91
DyLEMaty / Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Września 11, 2024, 12:40:53 pm »
Ilość energii pochłoniętej przez korpus przekreśla funkcjonalność różnicówek
Sorry, nie ma sensu montować czegoś, co nie wiadomo czy zadziała aby zminimalizować ten przepływ.
PS. 1
Wyzwalacz w różnicówkach chyba jest indukcyjny. Rozepnie gałęzie obwodu przy pojawieniu się prądu upływu powyżej progu zadziałania, który jest różnicą p ł y n ą c y c h prądów w jednej(z L¹ L² L³) i w drugiej gałęzi (PEN).
Skoro istnieje mozliwość że nie zadziała to po co on?

92
Hyde Park / Odp: Komiksy, opowieści obrazkowe (preferowane SF)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Września 11, 2024, 11:49:54 am »
Nawiasem. Na dniach ukaże się książka "Pozaziemscy bogowie i kosmiczni detektywi. Polski komiks SF do 1989":
https://kurc.com.pl/produkt/pozaziemscy-bogowie-i-kosmiczni-detektywi-polski-komiks-sf-do-1989-roku-oprawa-miekka/
94
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Września 11, 2024, 08:48:53 am »
Masz rację, nie przemyślałem tego. Faktycznie różnica jest tylko taka, że z przewodem ochronnym różnicówkę wywali od razu o ile upływ na przebiciu będzie większy niż te 30 mA a bez przewodu ochronnego dopiero jak gość (lub coś) zrobi skrót do ziemi. Ukłony!
95
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Września 10, 2024, 10:53:38 pm »
Kiedy nie zadziała? Kiedy nastąpi przebicie na obudowę urządzenia ale nie będzie w pobliżu ochotnika do cielesnego uziemienia. Faza pójdzie na obudowę, z obudowy do zera i w różnicówce wszystko się zejdzie do kupy więc jej nie wywali. Tego typu przebicia często nie są bezpośrednie i rezystancja przy przejściu na obudowę powoduje, że prąd upływu jest na tyle mały, że nie wywali też zabezpieczenia obwodu (korka) - a ponieważ korki wywala dopiero przy np. 10...25 A to zabić może jak jasny pierun. Tak sądzę.
Zabić? Hm. Po kolei, mój Panie, po kolei. Jak mawiał nasz były prezydent Juszczenko, kotlety osobno, muchy osobno :)
Widzę tu 4 ewentualne scenariusze, przy czym ten o którym piszesz dotyczy, o ile dobrze rozumiem, czwartego.
A więc:

1. Przerwanie przewodu zerowego (N) przed różnicówką, dajmy na to, w skrzynce. Mostkowania bolca ochronnego z zerem w gniazdku BRAK.
Nie widzę zagrożenia życiu. Na obudowie brak jakiegokolwiek potencjału, można jej dotykać bezpiecznie.

2. Jak wyżej, z mostkiem. Patrz rysunek w poprzednim poście:)
Wówczas na obudowie, owszem, występuję potencjał fazowy, ale gdy obywatel jej dotknie, wywali różnicówkę.

3. Przewód zerowy jest OK, lecz zaszło przebicie fazy na obudowę. Mostkowania brak.

Obudowa pod potencjałem. Lecz różnicówka powinnaby zadziałać, gdyż prąd fazy jest większy od tego zerowego o wartość prądu upływu przez ciało obywatela.

4. To samo, z mostkowaniem.

IMHO, nic się nie stanie. Wewnątrz urządzenia, w miejscu przebicia popłynie prąd na uzerowaną obudowę, ale jej potencjał i tak równa się potencjałowi zera. RCD nie zadziała. Owszem, urządzenie może "puścić dymka", a nawet się zapalić. Cóż, bądźmy optymistami, miejmy nadzieję, że rezystancja zwęglonej izolacji spadnie, i - przy odrobinie szczęścia - wywali korek/zwykły wyłącznik nadprądowy :)
96
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Września 10, 2024, 07:17:06 pm »
Apropos czy różnicówka zadziała w obwodzie z fazą i zerem (dwużyłowym). Po przemyśleniu: i tak, i nie. W rozpatrywanym dotąd krytycznym przypadku, kiedy obywatel postanowi wystąpić w roli rezystora regulowanego do potencjału ziemi - zadziała oczywiście. Kiedy nie zadziała? Kiedy nastąpi przebicie na obudowę urządzenia ale nie będzie w pobliżu ochotnika do cielesnego uziemienia. Faza pójdzie na obudowę, z obudowy do zera i w różnicówce wszystko się zejdzie do kupy więc jej nie wywali. Tego typu przebicia często nie są bezpośrednie i rezystancja przy przejściu na obudowę powoduje, że prąd upływu jest na tyle mały, że nie wywali też zabezpieczenia obwodu (korka) - a ponieważ korki wywala dopiero przy np. 10...25 A to zabić może jak jasny pierun. Tak sądzę. W układzie z trzema żyłami z obudowy pójdzie na przewód ochronny więc różnicówka zadziała natychmiast po przebiciu na obudowę, jeśli prąd przebicia przekroczy nominalny różnicówki (owe 30 mA, choć w szczegółach o ile wiem to też jest nieco inaczej, ale mniejsza w tym miejscu). I tak powinno być. Uświadomiłem to sobie teraz bo po remoncie kuchni na jej obwodzie mam różnicówkę - wymieniłem instalację na trójżyłową bo wiadomo, w kuchni jest bateria zlewozmywakowa czyli rzecz dość dobrze uziemiona, obok zmywarka - i można się łatwo wysłać na lepszy z dwóch światów... W pewnym momencie zaczęło tę różnicówkę wywalać i szybko okazało się, że dzieje się to, kiedy uruchomiona jest zmywarka, a konkretnie, kiedy włącza się grzałka. Z ciekawości przepiąłem na przedłużaczu zmywarkę na gniazdo z zerowaniem (ale celowo bez bolca) i zmywarka poszła jak dziecko, normalnie umyła, niczego nie wywaliło. Neonówka, kiedy zmywarka była podłączona do gniazda z zerowaniem i grzała grzałka pokazywała fazę, woltomierz 230V. No przyznam się, z ciekawości, w plastikowych kapciach wierzchem palców dotknąłem, tylko lekko mnie szczypnęło, nie wiem, czy upływ taki mały, czy izolacja dobra a pojemność, jako szczupły, mam za małą na poważniejsze konsekwencje. Inspekcja wykazała korozję grzałki - ale nie zwarcie - prawdopodobnie mostek był poprzez elektrolit, jakim jest woda ze środkiem myjącym w zmywarce, do stalowej, nierdzewnej "wanny" jaką jest wewnętrzna obudowa. Gdybym nie miał różnicówki prawdopodobnie bym niczego nie stwierdził póki by mnie nie kopnęło bądź nie przeżarło grzałki do zwarcia galwanicznego z "wanną".
97
DyLEMaty / Odp: Jacek Dukaj
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Września 10, 2024, 07:11:26 pm »
O "Linii oporu", z okazji wznowienia:
https://wyborcza.pl/7,75517,31225982,czy-gdy-mozesz-zaprojektowac-sie-jak-awatara-twoje-zycie-traci.html

Poza tym zwrócił mi - tym razem pierwszy - kolega-lurker uwagę, linkiem poniższym się podpierając, że Dukaj centralną tezę "Po piśmie" od Platona poniekąd przepisał, tylko narzędzia podmienił ;):
https://kamilstanuch.substack.com/p/hillbilly-hacker-manifesto
Jak też przypomniał, że narzekania na dzisiejszą młodzież i dzisiejsze czasy są starsze, niż się zdaje:
https://ekskursje.pl/2012/01/namlulu/
98
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Września 10, 2024, 05:45:17 pm »
...certyfikaty Imgura się nie zgadzają, co stanowi dla mnie śmiertelne zagrożenie.
:)))))
A nie pisałem trzy posty wyżej, że tak się dzieje za sprawą Imgura?
Na wszelki wypadek ostatni obrazek wrzuciłem do innego hostingu, mianowicie ImgBB :)
99
Hyde Park / Odp: Ogóry
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Września 10, 2024, 04:47:58 pm »
Krakusy czy też Krakauery, uważajcie na Jokera! ;)
https://www.youtube.com/watch?v=TKNr_6Go6d8
100
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Września 10, 2024, 02:17:51 pm »
Nie wnikając w głąb mnie się zdaje, że tak w ogóle to zadziała i musi zadziałać, skoro można nabyć drogą kupna różnicówkę "indywidualną" w formie wtyczki do gniazdka lub gniazdka jako takiego np:

https://allegro.pl/oferta/wtyczka-gniazdo-roznicowka-bdi-a-30ma-ip54-10854564192?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw3P-2BhAEEiwA3yPhwF_t0g9pqLqxyKlR21UAZbQ4opCtclC8Oo-z3iVg6wAfm1Y5zk2OkhoCVuEQAvD_BwE.

Więc nie wiem, może to wynika z czegoś innego, co jest dalej w sieci o czym zwykli śmiertelnicy nie wiedzą (PS - ten dzisiejszy rysunek widzę, fajny :) ) .

PS2 - to mój Bitdefender wycina te obrazki, twierdząc, że certyfikaty Imgura się nie zgadzają, co stanowi dla mnie śmiertelne zagrożenie. Co ciekawa w domu również jestem zabezpieczony dokładnie tym samym Bitdefenderem i najwyraźniej tam nie widzi problemu.
Strony: 1 ... 8 9 [10]