Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
DyLEMaty / Odp: Eksploracja Kosmosu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 07:03:43 pm »
Tak. To jest faktycznie niesamowite i byłoby niemożliwe jeszcze z 10 lat temu. Z drugiej strony, to wciąż zabawa, jakkolwiek misterna, w naszej kałuży - i na skok do innej perspektyw póki co wciąż brak.
2
DyLEMaty / Odp: Eksploracja Kosmosu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Dzisiaj o 05:42:38 pm »
Dzisiejszy test Starshipa przebiegł pozytywnie:

Te widoki. Czysta SF-w-realizacji :).

ps. Komentarz przedstartowy z lemowskim akcentem ;):
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=894676332763895&id=100066646091836
3
DyLEMaty / Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 04:34:08 pm »
Ale kiedy dt masz stałe (interwał) to chodzi tylko o pomiar sygnału.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 03:06:14 pm »
A istotą próbkowania jest wybór przedziału czasu i/lub poziomu sygnału czy oddziaływania na tyle małego, aby w tym czasie to oddziaływanie można było z dobrym przybliżeniem uznać za stałe. /.../
...o ile układ sił o ile będzie się zmieniał płynnie z momentu na moment o tyle będą to właśnie zmiany płynne i niechaotyczne.
Aż się prosi, by przywołać tu pojęcie różniczki. Nie wyniczku odejmowanka :), tylko dyferencjału.

Co do delty Diraca, to powiedziałbym, że w świecie materialnym, fizycznym, warunki tej quasi-funkcji poniekąd spełnia osobliwość czarnej dziury. Która osobliwość, mimo zerowych wymiarów geometrycznych i nieskończonej gęstości, posiada jednak określoną - i skończoną - masę. Można chyba powiedzieć, że całka po obszarze przestrzennym funkcji gęstości w okolicach CD przybiera wartość niezerową.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 10:43:18 am »
@xetras: Co do delty Diraca to ja mam za mały rozumek. O ile rozumiem definicję to dalszych aplikacji i implikacji nie, za dużo tam chińskich znaczków później. Z walcem i korbą chyba nie trzeba aż takiej idealizacji. Próbkowanie jest standardową procedurą przecież czy to w cyfrowym zapisie muzyki czy dodawania gazu w samochodach (pedał gazu kończy się na enkoderze pod nogą a "linka gazu" zaczyna się w dekoderze wkoło silnika). Żyjemy z tym we wszystkim i obecnie praktycznie wszędzie, bo prawie wszystko trzeba zdigitalizować aby cokolwiek zadziałało, czy to w hucie czy na stole operacyjnym. A istotą próbkowania jest wybór przedziału czasu i/lub poziomu sygnału czy oddziaływania na tyle małego, aby w tym czasie to oddziaływanie można było z dobrym przybliżeniem uznać za stałe. Zwłaszcza jeśli nie interesuje Cię sprawa ilościowa tylko jakościowa, dlaczego w ogóle dzieje się tak a nie inaczej, to dość swobodnie można tym przedziałem manipulować. W tym przypadku wiadomo, że o ile układ sił o ile będzie się zmieniał płynnie z momentu na moment o tyle będą to właśnie zmiany płynne i niechaotyczne. Nie będzie tak, że w chwili t0 siła 1N działa w lewo a w chwili t0+0,00001 s 100kN w prawo. Kolega od szpulki, którego zalinkował LA w ogóle pominął siły i założył jedynie, że nić ciągnięta będzie z prędkością u. Ze szpulką o tyle łatwiej, że kąt ciągnięcia nici definiuje stałe położenie "korby", czyli ramienia, na jakim działa ciągnięta nić na szpulkę. Tak apropos znalazłem inną ciekawa ilustrację problemu:
&ab_channel=SimonsFoundation .

@LA, zgadzam się co do domysłu i mniej więcej podobnie kombinowałem, może z tą różnicą, że założyłem, że najpierw waga (obudowa) jest zamocowana na sztywno, więc po podwieszeniu od wolnej strony obciążnika pokaże oczywista 1 kg. Zamiana siły sztywnego mocowania na siłę od drugiego obciążnika niczego nie zmieni.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 06:08:23 am »
Podejrzewam, że 1 kg.

Słowa kluczowe: "układ jest w równowadze". Moje rozumowanie jest następujące: skoro jest w równowadze, to co stoi na przeszkodzie, by, dajmy na to, zalać klejem jeden z bloczków razem z nicią, przymocowawszy go w taki sposób do podstawy? A następnie odciąć nić z obciążnikiem?
Wskazania wagi przez to się nie zmienią, prawda?
Dalej, a ile wskaże waga sprężynowa, jeden koniec której jest sztywno zamocowany, a do drugiego przywiązano ciężar 1 kg? Nieruchomy bloczek nie zmienia przecież wartości siły, ani też jej ramienia.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Dzisiaj o 12:14:10 am »
Wracając do walca, korby,...
Nie łapię delty Diraca.
Ani to statyka ani kinematyka.
Właściwie to jedynie pomysł.
(energetyczny)
Kompletnie nie wiem, gdzie jej używa się.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dirac_delta_function
Po polsku to n i e jest funkcja.
(Po prostu skojarzyła mi się z "chwilą" ale nie z momentem, bo ten to już konkretne pojęcie)
Czyli z tym:
Chwila, oczywiście, ma sens fizyczny zwłaszcza taki, że oznacza pewien moment, a szerzej czas, w którym parametry doświadczenia zasadniczo się nie zmienią
Chyba trafnie skojarzyłem, bo:
"delta Diraca jest matematycznym modelem nierealizowalnego fizycznie, nieskończenie wąskiego impulsu "
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Delta_Diraca
8
Lemosfera / Odp: Zagraniczne wydawnictwa, które wydały powieści p. Lema
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lemolog dnia Października 12, 2024, 05:40:07 pm »
Zabieram się za robienie listy ;)

Proszę potem podzielić się rezultatem swojej pracy...
9
Lemosfera / Odp: Zagraniczne wydawnictwa, które wydały powieści p. Lema
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Michale dnia Października 12, 2024, 05:27:44 pm »
1. Światowa bibliografia autorskich książek Lema - najwięcej w https://lem.wiki/w/Category:Editions

2. Światowa bibliografia publikacji dzieł Lema, w tym Antologie i Czasopisma - najwięcej w https://bvi.rusf.ru/lem/lemb_all.htm
Jest tam też indeks dzieł Lema:  https://bvi.rusf.ru/lem/lb_on.htm#pol
w tym fiction: https://bvi.rusf.ru/lem/lb_hp.htm#pol

3. Światowa bibliografia non fiction dzieł Lema - okolo 4 tys. pozycji - w książce "Stanisław Lem Non Fiction. Bibliografia i Personalie" (Mińsk, 2021, 728 s.). Książka jest w Bibliotece Narodowej, Bibliotece Jagiellońskiej, w niektórych innych bibliotekach.
W 2025 roku będzie drugie wydanie - dopracowane i poszerzone, w tym będzie Indeks Wydawnictw (około 500) i Indeks Czasopism (około 5 tys. numerów około 1 tys. czasopism). Będzie dostępne w Internecie.

Dziękuje Ci serdecznie za pomoc. Zabieram się za robienie listy ;)
10
Lemosfera / Odp: Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Października 12, 2024, 04:55:56 pm »
Opublikowano 177 listów do Michaela Kandla (Sława i Fortuna, WL, 2013, 736 s.).

Nie liczyłem, mea culpa.

Jeszcze więcej listów było do Franca Rottensteinera (redaktor, wydawca, tłumacz (w tym Lema z niemieckiego na angielski), agent literacki Lema na świecie (bez Niemiec, ZSRR, potem Rosji)
i Wolfganga Thadewalda (redaktor, wydawca, agent literacki Lema w Niemcach).

Dzięki :).

Fragmenty listów do Rottensteinera i Thadewalda są w książkach W. Orlińskiego (Lem. Życie nie z tej ziemi, 2017, 2021) i A. Gajewskiej (Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku. Biografia, 2021, 2024).

Wiem, jak pewnie my wszyscy tu aktywniejsi ;), ale dobrze, że zamieściłeś to info. Przyda się Lurkerom.

dzięki za odnośnik na artykuł Marata Grinberga.

Nie ma za co. Swoją drogą tak sobie nieśmiało myślę, czy nie dałoby się czegoś zrobić w sprawie polskiego przekładu?
Strony: [1] 2 3 ... 10