Warning: session_start(): open(/home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp//sess_378a805cdedc1aeab60896666e3bd62a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp/) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530
[Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?

Polski > Akademia Lemologiczna

[Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?

<< < (37/39) > >>

maziek:
Większość zabijających ludzi nie jest przygotowana na to, że ich zabiją.

Stanisław Remuszko:
Trzymajmy się wątku.
Ja uważam że u HETERO skłonność do ryzyka jest związana ze skłonnością do agresji. Ale jak jest u HOMO - intuicja nic mi nie podpowiada...
R.

maziek:
Tak? Mam sporą skłonność do ryzyka w stosunku do swojej osoby, a agresywny nie jestem.

Stanisław Remuszko:
Każdy agresor tak twierdzi. 
Liczy się tylko duża krzyżowa statystyka. Oraz intuicja, ma się rozumieć.
R

Q:

--- Cytat: liv w Listopada 16, 2016, 02:44:19 pm ---Ale w tym wypadku tekst ma prawo być nieprecyzyjny i niejasny gdyż;
Kiedy siadałem do "Powrotu z gwiazd", wiedziałem tylko, że kosmonauta wraca po dziesięcioletniej podróży na Ziemię, gdzie upłynęło w tym czasie 140 lat... A zatem zetknie się z nową, inną cywilizacją. Było w tym coś zabawnego: siedzę, piszę, bohater nawiązuje pierwsze rozmowy. Pada słowo "betryzacja", sam jeszcze nie wiem, co to jest, uczestnicy dialogu zaczynają wyjaśniać, nawet ja zaczynam być ciekaw, co to będzie, tekst zaczyna się sam "dziać" i tak jakoś rodzi się koncepcja. Że na ludziach dokonano pewnego zabiegu - ich mózgi pozbawiono zdolności wyobrażenia sobie, iż można zabić człowieka..."
--- Koniec cytatu ---

Zaraz nam udowodnisz, że Lem pisał na pałę, a my przesadnie serio rzecz traktujemy ;).  Ale "Solaris" też tak pisał, a ileż analiz tego dzieła powstało...

--- Cytat: liv w Listopada 16, 2016, 02:44:19 pm ---Natomiast próba wyjaśnienia związku, czyli jak Lem to widział...taki fragment;
- Nie wiem, Hal. Myślę, że oni zrobili okropną rzecz. Oni zabili w człowieku czlowieka.
 - No, tego nie możesz twierdzić - powiedziałem słabo. - W końcu...
- Czekaj. Przecież to jest całkiem proste. Ten kto zabija, jest przygotowany na to, że jego zabiją, nie?
Milczałem.
- I dlatego, w w pewnym sensie, jest to konieczne, abyś mógł ryzykować wszystkim. My możemy. Oni nie.
Dlatego tak się nas boją.
--- Koniec cytatu ---

Tu mi przypomniałeś jeden odcinek "ST" pozbawionego znaku "ST" przez spory epigonów, w którego ostatnich zdaniach ichni kapitan tak odrzekł jednemu ze swych oficerów:

Tyr: You called down fire on your own position. An act of unmitigated insanity. Now, your adversary knows just how far you are willing and able to go. As a result, you've rendered yourself vulnerable.
Hunt: Una Salus Victus, Tyr. It's not about being invulnerable. It's about being ready for anything.

Komentując wcześniejsze swe czyny:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2rAaTAAwjm8#t=244

Bo betryzowanym - jak widać - też tej gotowości brak.

--- Cytat: maziek w Listopada 16, 2016, 08:55:59 pm ---Większość zabijających ludzi nie jest przygotowana na to, że ich zabiją.
--- Koniec cytatu ---

To prawda. I powiem więcej - moim zdaniem poczucie, że ich też mogą zabić gotowe by było większości z nich odebrać chęć do zabijania innych. Znaczy: sądzę, że entuzjastyczne pchanie się do wojska, mafii, band kibolskich itp. (przy wszelkich różnicach między nimi) ma często związek z deficytem zdolności uświadomienia sobie ryzyka.

--- Cytat: Stanisław Remuszko w Listopada 16, 2016, 09:47:09 pm ---Ja uważam że u HETERO skłonność do ryzyka jest związana ze skłonnością do agresji. Ale jak jest u HOMO - intuicja nic mi nie podpowiada...
--- Koniec cytatu ---

Postudiuj dzieje (i mity) Grecji. Tam sporo było homo. Często skłonnych do ryzyka i agresji.

ps. Uświadomiłem sobie, że przy wyliczaniu tych SFowych skojarzeń agresji z czymś cennym dla człowieczeństwa zapomniałem o pewnej b. słynnej scenie:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej