po co istnieje Forum Stanisława Lema?
Mniemam, że w pierwszym rzędzie po to byśmy mieli gdzie składać hołd Lemowi, i przyglądać się światu/Wszechświatowi z lemowskiej perspektywy. Reszta jest opcjonalnym dodatkiem.
Lem - życie i twórczość
Jak podoba mi się ta nazwa (przez sentyment do w/w strony), tak nie jestem pewien czy ma sens rozszerzać na twórczość. Taki np. (doskonały!) wątek
liva o "Pirxie" stanowczo bardziej pasuje mi do FPP, niż do wątków
o Lemie i
wokół Lema, których charakter jest głównie informacyjny lub biograficzno-badawczy. (No, chyba, że awansujemy go do "Akademii...", jak ongiś wątek o "GOLEM-ie".)
Dział ?
W sumie nie wiem po co tak kombinujemy z nazwami... Mamy "Forum in English", "Forum auf Deutsch" i "Forum in Russian", to niechże i "Forum po polsku" zostanie.
ale też włączając w to np. ten wątek dotyczący Smoleńska
Choć mam słabość do tego wątku, i nie odmawiam mu wysokiej jakości merytorycznej, to sądzę, że do FPP pasuje b. umiarkowanie (z tej to przyczyny, że nie da się dowieść jego pośredniego związku z Lemem). Zresztą chyba
maziek wiedział, gdzie go zakłada
.
Parablogi - do usunięcia.
Nie jestem pewien. Raz - źle by było gdyby aktywność skanalizowana w parablogach miała znaleźć inne ujście (czego małą próbkę ledwo co mieliśmy). Dwa - parablog parablogowi nierówny, taki na przykład "Powrót do zmysłów
draco volantusa" - również wątek autorski - mimo dość niecodziennej formy wydaje się interesujący.
Podobnie pewnie jak inne szczątkowe tematy, które zalegają na ostatnich stronach.
Tak jak
ola, byłbym jednak przeciwny. Może wyjdę na czułostkowego, ale wątki-szczątki stanowią jednak kawałek historii Forum i szkoda by je było ot tak kasować.
Trzeba zacząć od założenia jednego działu
Też tak sądzę. I może nawet zaproponowałbym, żeby z resztą prac racjonalizatorskich wstrzymać się do po świętach (czyli parę mies.), byśmy mieli czas podumać nad pomysłami, które padły (także z naszych własnych wirtualnych ust), bo
co nagle to po diable.