Ekhm...
To znowu ja
Oczywiście, jak to zwykle bywa, na dobrych intencjach się skończyło i matura za 5 dni, a ja jeszcze pracy nie zacząłem pisać i książek wszystkich nie przeczytałem. O ile z literaturą przedmiotu sobie poradzę (nie muszę przecież czytać wszystkiego, tylko to co dotyczy mojego tematu
), to z
Summą Technologiae może być gorzej
Przebrnąłem już co prawda przez 100 stron, ale niestety muszę z przykrością stwierdzić, że jest napisane tak nieprzyjemnie i fachowo (aż do przesady), że czyta się ją bardzo ciężko. Dlatego zwracam się do was drodzy lemoznawcy, lemolodzy, etc., etc. abyście wskazali mi jakieś streszczenie tego dzieła, z wyszczególnionymi i pokrótce opisanymi problemami/pomysłami które Lem przedstawia w kolejnych rozdziałach (najlepiej na tyle szczegółowe, żebym mógł wkręcać komisję, że
Summę przeczytałem
). Oczywiście wiem, że prośba ta jest straszliwą zbrodnią i jestem gotów ponieść wszelakie konsekwencje, łącznie z linczem, przekleństwami i przymusowymi pracami fizycznymi.
Wszelkie konstruktywne rady, porady, uwagi, ew. zniewagi mile widziane
Aha, no i cytaty. W konspekcie zaznaczyłem, że planuję mieć kartkę z takowymi. Na razie mam jeden - [ch8222]Ijon Tichy, lecąc w kosmos, dociera więc wciąż na Ziemię i z ludzkimi wciąż kłopotami musi się borykać[ch8221] (J. Jarzębski, posłowie do
Dzienników gwiazdowych)
W poszukiwaniu dalszych mam zamiar przejrzeć to forum i poszukać w necie (ale to później, jak zacznę pisać pracę). Gdyby wam jakiś przyszedł do głowy, pasujący do mojego tematu, to nie wahajcie się napisać