Polski > Hyde Park

Polityczna Rzeźba

<< < (3/296) > >>

olkapolka:
Na marginesie:
- nie wiem w jaki sposób PO mogłoby skonsumować RP - skoro Palikot właśnie wyszedł z PO i w ciągu kilku miesięcy zdobył poparcie równe około 1/4 poparcia dla PO - nie oceniam jak i z jakim elektoratem...
- nie martwiłabym się tak ofertą dla 15% społeczeństwa, jak tą dla  ponad 50 % części, która została w domach,
- systemy dwupartyjne są właściwie monopartyjne (jeśli rzecz w programach) - pojęcie prawicy i lewicy jest tutaj dosyć rozmyte - nie byłoby to zatem jakieś novum w polityce.

NEXUS6:

--- Cytat: Q w Października 10, 2011, 04:38:05 pm ---Teraz dwa pytania:
1. co stanie się na - b. szeroko pojętej - lewicy? (czyli: czy Palikot skonsumuje SLD?) bo tylko tak może się wylonić alternatywa dla PO;
2. ile lat w opozycji wytrzyma jeszcze PiS i - ukłony (Panie) Rem. - czy oderwanie od rzeczywistosci jego elektoratu będzie rosnąć czy maleć?

--- Koniec cytatu ---
Na czym polega i czym sie objawia oderwanie od rzeczywistosci elektoratu PiS? I czy tylko elektorat PiS jest taki oderwany? Zaintrygowales mnie, Q  :)

maziek:
Mogę ja? Na tym, że nie sądzi, iż Kaczyński nie nadaje się do niczego, poza demontażem ;) .

NEXUS6:
Aaa... ale malo to konkretne. Czyzby Kaczynskiego koledzy z innych partii nadawali sie do czegos innego? Albo tak duzo mniej do demontazu?
Gdyby oceniac poziom oderwania od rzeczywistosci elektoratow poszczegolnych partii, tych ktore juz rzadzily, trzeba by porownac to co partie obiecywaly i jak sa przedstawiane w mediach z tym co RZECZYWISCIE zrobily i robia. I wtedy mozna by ocenic czy dane elektoraty sa oderwane od rzeczywistosci czy nie. Czy glosujac, elektorat bierze pod uwage roznice pomiedzy rzeczywistoscia, a PR-owska nibyrzeczywistoscia czy tez nie.

Stanisław Remuszko:
Pracuję nad wynikami komparatystyki sądarzowej (nie chciałbym się pomylić), ale wtrącę, że są dwa fundamentalne aspekty: opis rzeczywistości (jak jest) oraz wyraz poglądu (jak być powinno).
VOSM

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej