To działa nieco inaczej. Podczas wysyłania poczty, nadawca przedstawia się serwerowi swoim adresem email oraz ew. jakąś nazwą np. "Jan Kowalski" <janek@cokolwiek.pl>. W oryginalnej specyfikacji (z 1982 roku
) nikt nie pomyślał, żeby sprawdzić czy ten przedstawiony adres email jest autoryzowany dla danego użytkownika. W latach 90-tych nastąpił wysyp wirusów i spamu, które wysyłały przez hotmail.com i inne darmowe serwery, a przedstawiały się jako zupełnie inne adresy np. microsoft.com. Więc protokół zaktualizowano i na dzień dzisiejszy praktycznie nie ma serwerów, które wysyłają bez autoryzacji.
Ale właśnie - "praktycznie nie ma" nie równa się "w ogóle nie ma". Wydaje mi się, że masz do czynienia z jakąś pozostałością tego zjawiska. Bo z załączonego obrazka wynika, że ktoś się przedstawił serwerowi po prostu jako solaris@lem.pl.
Możliwe, że to rzeczywiście leci spam z serwera lem.pl, bo jest jakiś wirus, ale moim zdaniem bardziej prawdopodobne, że:
- wirusa ma ktoś kto jednocześnie w książce adresowej ma Ciebie i solaris@lem.pl
- jakiś bot internetowy przeszedł przez forum i zebrał maile
Co możesz zrobić - w gmailu tam obok tego "ukryj szczegóły" i daty jest "Odpowiedz" oraz menu rozwijane (strzałka w dół). Jak je rozwiniesz i wybierzesz "Pokaż oryginał" to zobaczysz wszystkie nagłówki, a wśród nich:
Received: from cokolwiek.pl ([jakis.numeryczny.adres.ip])
Sprawdziłem właśnie rzeczywisty mail jaki mam z adresu solaris@lem.pl i ta linia wygląda tam tak:
Received: from v010538.home.net.pl (v010538.home.net.pl [62.129.201.124])
Jeśli u Ciebie będzie podobnie to by znaczyło, że rzeczywiście z adresu solaris@lem.pl leci spam. Jeśli tak jednak nie będzie to możesz jedynie informacyjnie sprawdzić kto Cię spamuje poprzez wpisanie tego numerycznego adresu IP tutaj w RIPE Database search na stronie
http://ripe.net