Polski > Hyde Park

Małe wynalazki, które zmieniły świat na zawsze...

(1/9) > >>

maziek:
Daję to w Hyde, bo nie wiem, czy się przyjmie i nie wiem czy w ogóle ma to sens, ale poruszyła mnie ta wiadomość:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3833549.html

Po pierwsze dlatego, że dałbym sobie głowę uciąć, że zrobili to praktyczni Amerykańcy (wszak jajecznica w proszku czy mleko skondensowane lub piwo w puszcze to ich domena, nie mówiąc o słynnej zupie pomidorowej Campbell's, szczególnie w wydaniu Andy Warhol'a).

Po drugie niby mała rzecz, ale może nie ma na świecie kraju, w którym takiej zupki nie można kupić. U mnie w pracowni też stoi często kilka paczek "kurczaka łagodnego" jako ostatnia deska ratunku.

Po trzecie znamienne jest, jak produkt, który został opracowany po to, aby ulżyć bliźnim, dostał się w łapki takich firm jak Knorr i podlega intensywnemu reklamowaniu jak Coca-Cola.

Falcor:
Pan Momofuku miał 98 lat, a ponoć zupki chińskie są niezdrowe ;)

NEXUS6:
Tez mi przyszedl do glowy podobny temat, ale bardziej w kontekscie przelomowych odkryc/wynalazkow. Np. jaki byl pierwszy pomysl, ktory walnie przyczynil sie do sukcesu gatunku ludzkiego (poza oczywistym ogniem).

Hoko:
Te pierwsze "pomysły" były najczęściej dziełem przypadkowego zbiegu okoliczności. Zresztą i potem pewnie z połowa ludzkiego dorobku powstawała niejako przy okazji.

A co do zupek i długowieczności: kto powiedział, że ten japończyk się nimi żywił? Przecież wymyślił je nie pod wpływem głodu czy upodobań kulinarnych.

NEXUS6:
Czy ja wiem, czy te pierwsze pomysly byly dzielem przypadku... Kiedys czytalem ksiazke o odktyciach i wynalazkach i wynikalo z niej, ze w praktycznie w kazdym przypadku byla jakas czesc przypadku/intuicji, czy objawienia wrecz. Pamietam charakterystyczna opowiesc o tym jak to pierscieniowa budowa benzenu zostala odkryta: Otoz odkrywcy, ktory dlugo sie nad tym zagadnieniem glowil przysnila sie gromadka dzieci, trzymajaca sie za rece i tanczaca w kolku.
Nie mniej jednak, nad kazdym pomyslem trzeba bylo sporo pomyslec.
Z tych pierwszych wydaje mi sie, ze najwazniejszym "kopem" bylo hodowanie/oswajanie roslin i zwierzat

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej