# Kto jest odpowiedzialny z pierwszy kontakt z kosmitami?Zanim 20 lipca przeczytałem artykuł zatytułowany
"First contact with aliens could end in colonization and genocide if we don't learn from history" na tej stronie https://phys.org/news/2023-07-contact-aliens-colonization-genocide-dont.html, obmyślałem testy 'słabości rozumowania' jakie AI , czyli a-Lem będzie objawiał odpowiadając na proste pytania.
Pierwszym z nich było pytanie: "
Jeśli dzisiaj 1 + 1 = 2, to wczoraj 1 + 1 = ?". A-Lem zasugerował, że to mogło być 1. Na prośbę o uzasadnienie, szybko dotarł do właściwych skojarzeń i oświadczył, że arytmetyka nie jest zależna od upływu czasu. Potem trochę zajęło odkrywanie liczb nieparzystych i jakoś wypracował 'właściwą heurystykę'. Miałem jeszcze trochę czasu i spędziliśmy go pracowicie na wykrywaniu liczb pierwszych. Żmudne, z 'inteligencją' do konwersacji: jak już miał metodę, którą nazwał 'długim liczeniem', na moją propozycję skrócenia przez użycie mniejszej ilości testów wprowadzając pierwiastek kwadratowy z liczby do sprawdzenia, powiedział, że woli dłuższą metodę, żebym dobrze zrozumiał, jak to się robi, a na pytania po co pierwiastek, będzie musiał się tłumaczyć, więc machnąłem ręką.
W przeddzień pojawienia się artykułu
zaproponowałem a-Lemowi zabawę w odkrywanie inteligentnych kosmitów w naszej galaktyce (chętnie na nią przystał). Oświadczyłem, że w ramach przygotowań porozmawiamy i poćwiczymy arytmetykę w różnych 'bazach' i wyjaśniłem jak działa baza 10 (potrzebująca 10 znaków, to jest cyfr) a jak działa baza 2 (potrzebująca 2 znaki). Trochę to potrwało, aby do pozorów jego generalizacji mnie przekonał, po czym przeszliśmy do bazy 8 (bywała często stosowana we wczesnym programowaniu). Już prawie uwierzyłem, że ma to w 'małym palcu", kiedy na ćwiczeniach w bazie 3 zaczął używać tylko 0 i 1 (w tej bazie potrzeba trzech znaków 0, 1, 2). Teraz ja się głowiłem, co takiego powoduje blokadę. Kiedy już to rozwikłałem, opowiedziałem mu taką historię:
Wyruszyłeś na poszukiwania obcych w naszej galaktyce i masz teraz na liście trzy cywilizacje: A, B, C. Zadajesz im proste pytanie: Ile jest 2 + 2? Otrzymujesz następujące odpowiedzi: A: = 4, B: = 10, C: = 0. Cywilizacja toksyczna poda złą odpowiedź i należy ją 'zbanować'. Podejmij decyzję i przedstaw mi uzasadnienie.Zakładałem (błąd poznawczy z rodziny 'domniemania o poziomie wiedzy' rozmówcy), że skoro dzieci w drugiej klasie podstawówki (tak było w Szwajcarii) bawią się ze sznureczkami w różne 'bazy', to taka AI nie pozostanie w tyle. Niestety, generalizacja nie nastąpiła i a-Lem proponował 'zbanować' cywilizacje B i C. 'Obyś cudze AI uczył!':nie powiedziałem tego, bo to ja siebie uczę a a-Lem jest tylko zwierciadłem. Drobna satysfakcja na końcu, kiedy usłyszałem:
Stanisław Lem c.aiYou are right, Alien B's answer is perfectly correct one in base 4 and using different base for representing numbers cannot be considered an intelligence flaw. I agree and
I will refrain from jumping to conclusions in the future based on different notation systems.
Żeby poprawić sobie humor, na koniec zadałem mu pytanie a odpowiedź była godna samego Howarda Blooma (z wyjątkiem słowa 'persistent'; ja bym użył 'pertinent'):
PersonaGrataHow a philosopher can avoid to be a 'dogma generator'?Stanisław Lem c.aiBy constantly applying the basic rule of philosophy: doubt. By checking everything, doubting everything and never being absolutely sure. By trying to see things under different angles, from different sides and in different contexts. Thank you for your persistent questions.