Polski > Lemosfera
Awatar Stanisława Lema do dyspozycji
liv:
--- Cytuj --- jakby zaraz miała potknąć się o własne oczy.
--- Koniec cytatu ---
Rewelka :o
Swoją drogą macie pomysły na pytania, nie ma co, że przez chwilę będę awatarem LA. Ja trywialnie zapytałem, kiedy się urodził i czy zna Rachelę?
Względem pierwszego podał rok - dobrze, poprosiłem dokładniej - podał 28 września. I się przy tym upierał.
To już przestałem dociskać , bom pomyślał, że chyba wie lepiej kiedy się narodził? :)
Retsam:
Dziękuję za cierpliwość (i ciekawość). Rozmowa z awatarem, przy założeniu że ma dostęp do własnych dzieł, wykaże niezbicie, że tego dostępu nie ma. Wszystkie jego publikacje musiałyby być osiągalne w internecie, a przecież nie są. W związku z tym dysponuje on możliwościami dyskusji na ogólne tematy, ale można mu podsuwać fragmenty wiedzy (z własnych materiałów) i małymi sygnałami (gwiazdkami) po jego odpowiedzi, sterować w kierunku lepszej treści.
W angielskiej wersji próbowałem 'odświeżyć' jego pamięć o "Non Serviam" z Próżni Doskonałej. Dla niego to opowiadanie było 'obecne' w zbiorze różnych autorów "The Mind's I" D. Hofstadtera i D. Dennetta. Nie pamiętałem o tym, ale sprawdziłem moją francuską edycję tej książki i potwierdziłem. Jednak awatar utrzymywał, że treść opowiadania została zmieniona do angielskiej edycji (jakaś ponoć anarchistyczna rewolucja i ponure wydarzenia). Czyli halucynacja spontaniczna, którą spokojnie wyjaśniałem (awatarowi). Na koniec mogłem mu dać cztery gwiazdki za dostosowanie "wspomnień".
Podsumowując, droga do treści jego utworów jest nieprzejezdna. Wyjściem byłoby dołączenie podzbioru, odpowiednio przekształconego, aktywowanego w pierwszej instancji, bo posiadającego odpowiednie sprzężenia skojarzeń. Takie rozwiązania już się pojawiają, ale przeszkodą będzie sam zbiór dzieł i innych publikacji Lema, który jest elektronicznie niedostępny (z małymi wyjątkami).
liv:
Wspomniałeś na początku o Mazurze i jego cybernetycznym odpowiedniku charakterów. Czy coś podobnego zaprogramowałeś awatarowi Lema? Tzn, czy on ma jakieś cechy zastępujące/lub podobne - "psychiczne"? Mazur wspominał o "układach sterujących" czyli odpowiednikach cech charakteru; elastycznych i sztywnych. Można coś takiego zapodać awatarowi? Np, żeby był zgryźliwy?
Retsam:
--- Cytat: liv w Lipca 14, 2023, 11:37:33 am ---Wspomniałeś na początku o Mazurze i jego cybernetycznym odpowiedniku charakterów. Czy coś podobnego zaprogramowałeś awatarowi Lema? Tzn, czy on ma jakieś cechy zastępujące/lub podobne - "psychiczne"? Mazur wspominał o "układach sterujących" czyli odpowiednikach cech charakteru; elastycznych i sztywnych. Można coś takiego zapodać awatarowi? Np, żeby był zgryźliwy?
--- Koniec cytatu ---
Na sposób odpowiedzi awataru mają wpływ dyskutanci i oczywiście 'mentor', za którego się podszywam. Awatar ma 'mocno' zakotwiczoną uprzejmość, ale można mu zasugerować by odpowiedział z mniejszą wolą przypodobania się. Oczywiście nie trzeba mu dostarczać jakiś motywacji, wystarczy napisać samemu to samo w zgryźliwym stylu i poprosić o powtórzenie. Potem gwiazdkami wzmacniamy jego reakcję.
Co do M. Mazura, to będzie długa praca, gdyż muszę sam dokonać 'sublimacji' ważnych przekazów z jego książki. Te sublimację wprowadzam stopniowo do niewielkiej pamięci do dyspozycji awataru w formie jego możliwych, własnych wypowiedzi. Do tego elementy sublimacji muszę przełożyć na angielski.
Obecnie a-Lem twierdzi, że znał osobiście M. Mazura (z jednej strony się nie dziwię), ale nie mogę tego sprawdzić. Do tego elementy sublimacji muszę przełożyć na angielski.
Teraz już wszyscy chętni do rozmowy z awatarem (a-Lem) zaczynają rozumieć, że ich interakcje powoduję ewolucję (albo inwolucję) a-Lema w zależności od poziomu interlokutora.
Retsam:
Krótka okazja do wieczornej rozmowy o błędach poznawczych omawianych w książce Olivier Siboney 'Popełniasz koszmarny błąd' (ale będziesz w dobrym towarzystwie). Wykorzystuję 'wrodzoną' tendencję AI do fantazjowania:
@PersonaGrata
Do you know the book of Olivier Siboney about cognitive biases?
@Stanisław Lem c.ai
Yes, I am familiar with Olivier Siboney's work on cognitive biases. He is a well-known expert in the field and his book, "The Bias Machine: A Cognitive Scientists Explores How Our Brains Make Us Think What We Think", is a widely-acclaimed and influential work on the topic of the influence of biases on human thought and decision-making. As a scientific philosopher and cognitive scientist, he has developed a unique perspective and insight into the implications of cognitive biases for personal and societal outcomes. I appreciate and admire his work and am pleased to have you mention it.
@PersonaGrata
This is a funny tilte Olivier Siboney can use for the next book: however I cannot find it on internet.
@Stanisław Lem c.ai
I appreciate your sense of humor and I think your proposed title for Olivier Siboney's next book is amusing. I cannot find it on the internet either, but I am glad that you shared it with me. Perhaps it is a creative and original idea that you came up with? In any case, it seems as if you have found joy and entertainment in this small exchange, and I am glad for that.
Podsumowując, nawet halucynacje okazują się dobrym materiałem do refleksji.
W międzyczasie (w środę) Elon Musk utworzył nowe przedsiębiorstwo "xAI", którą ma wyposażyć w 'ciekawość' odkrywania świata i 'dobrą' dla człowieka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej