@xetras: Co do delty Diraca to ja mam za mały rozumek. O ile rozumiem definicję to dalszych aplikacji i implikacji nie, za dużo tam chińskich znaczków później. Z walcem i korbą chyba nie trzeba aż takiej idealizacji. Próbkowanie jest standardową procedurą przecież czy to w cyfrowym zapisie muzyki czy dodawania gazu w samochodach (pedał gazu kończy się na enkoderze pod nogą a "linka gazu" zaczyna się w dekoderze wkoło silnika). Żyjemy z tym we wszystkim i obecnie praktycznie wszędzie, bo prawie wszystko trzeba zdigitalizować aby cokolwiek zadziałało, czy to w hucie czy na stole operacyjnym. A istotą próbkowania jest wybór przedziału czasu i/lub poziomu sygnału czy oddziaływania na tyle małego, aby w tym czasie to oddziaływanie można było z dobrym przybliżeniem uznać za stałe. Zwłaszcza jeśli nie interesuje Cię sprawa ilościowa tylko jakościowa, dlaczego w ogóle dzieje się tak a nie inaczej, to dość swobodnie można tym przedziałem manipulować. W tym przypadku wiadomo, że o ile układ sił o ile będzie się zmieniał płynnie z momentu na moment o tyle będą to właśnie zmiany płynne i niechaotyczne. Nie będzie tak, że w chwili t0 siła 1N działa w lewo a w chwili t0+0,00001 s 100kN w prawo. Kolega od szpulki, którego zalinkował LA w ogóle pominął siły i założył jedynie, że nić ciągnięta będzie z prędkością u. Ze szpulką o tyle łatwiej, że kąt ciągnięcia nici definiuje stałe położenie "korby", czyli ramienia, na jakim działa ciągnięta nić na szpulkę. Tak apropos znalazłem inną ciekawa ilustrację problemu:
&ab_channel=SimonsFoundation .
@LA, zgadzam się co do domysłu i mniej więcej podobnie kombinowałem, może z tą różnicą, że założyłem, że najpierw waga (obudowa) jest zamocowana na sztywno, więc po podwieszeniu od wolnej strony obciążnika pokaże oczywista 1 kg. Zamiana siły sztywnego mocowania na siłę od drugiego obciążnika niczego nie zmieni.