Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Akademia Lemologiczna / Odp: Akademia Lemologiczna [Eden]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Czerwiec 08, 2023, 11:47:39 pm »
W sumie możemy rozpracować oba - "Marsjanina" w książkowym, "Człowieka..." w "Akademii..." 8).
"Marsjanina" nie czytałam - tylko film. W sumie to mogę czytnąć.
A "Człowieka..." - pewnie - zobaczymy co po "Edenie".
Zatem wszedł do gabinetu ten trzeci dubelt!
Tak po prostu, dziurą w ogrodzeniu, niezamkniętym nieprzezornie  włazem rakietowym, korytarzami,  wprost do sali w której odbywała się panelowa dyskusja nad wiadomym filmem.
Ok. Czyli jesteśmy w rozdziale XIII - załoga przez dwie godziny (od 3 do 5 nad ranem) oprowadza dubelta po rakiecie.
Warte zauważenia: Koordynator, Inżynier i Chemik poszli spać (nerwy ze stali albo/i zero ciekawości?!)...dubelta "przesłuchują" Doktor, Fizyk i Cybernetyk.
Dziwi mnie zwłaszcza Koordynator - wydał szereg obłędnych zaleceń i...spanko:)
Zanim dochodzi do rozmowy dowiadujemy się, że dubelt jest skazany na śmierć - przez napromieniowanie.
Doktor co prawda przybiegł z " kasetą pierwszej pomocy przeciwpromienistej", ale wszystko na nic - zostało kilka godzin okienka kontaktowego...

Zaczynają działać...tja...czy podstawowym wyposażeniem rakiety jest...kreda? Nawet jeśli kolorowa...w każdem: mają i rysują  ::)
A właściwie i nieoczekiwanie: to Fizyk gra w kalambury. I to bez zabezpieczeń - narażając się na promienisty kontakt. W dodatku pali papierosy (a tymczasem Marlboro wycofuje się z produkcji zwykłych papierosów...)...nie szanuje się...

W każdem na tych gadkach o promieniowaniu i śmierci upływa tyle czasu, że pozostali trzej załoganci zdążyli się wyspać...a z dubelta wyciśnięto 1600 jednoznacznych pojęć - przy pomocy Kalkulatora...

Rurki - w ciele - to aparaty do pisania...wszczepiane przy urodzeniu...to praktykowane od...tysięcy lat.
Czyli edeńska cywilizacja liczy tysiące lat i od tych tysięcy opanowała elektryczne pismo.
O tej cywilizacji - od tysiącleci rozwijanej (czy raczej degradowanej?)...to co napisał liv .
Ale:
Nie wiadomo kto rządzi.
Rządzą media, ale kto rządzi mediami?
Media upowszechniają wiedzę, że władzy nie ma;  Informacja powszechna – jest taka – że nie ma centralnej władzy? Tak? – powiedział do mikrofonu. – A realność jest taka, że jest centralna władza.
Kto twierdzi inaczej – znika.
Wg mnie nie ma mediów - nie ma informacji - rządzi jakaś kasta o którą nie wolno pytać.
Ładny myk na unikanie wszelkiej odpowiedzialności i zamordyzm.
Są grupy do konkretnych zadań i je wykonują bez pytań, bo w przeciwnym razie są uśmiercani.
Na czym polega znikanie dysydentów – niejasne (jednak raczej nie wprost - likwidacja).
Ten kto taka informacja inkorporowany samosterowna grupa niewiadomy stopień prawdopodobieństwo degeneracja zakres pauza. Efekt kumulatywny brak terminu adaptacja taka konieczność walka spowolnienie siły potencjał brak terminu pauza. Niewielka liczba obroty planetarne śmierć pauza.
Mnie to pachnie obozem wykańczającej pracy.
Tak, jak napisałam: na to wygląda mi to sielankowe miejsce z filmiku.
I tu dochodzimy do pytań o fabrykę...
...zmodyfikowanych genetycznie stworzeń...mnie to jakoś zapachniało właśnie chorobami popromiennymi. Ale też celowymi i nieudanymi ingerencjami w biologię/ciało.
Inna fabryka (północna) produkuje części zamienne.
Przy tym żadnej bioetyki. Nie wyszło: to ruskim tropem - tego nie było. Albo było tylko całkiem odwrotnie.

...grupa jest niejako skazana sama na siebie, izolowana od społeczeństwa.
Getto?
Prokrustyka samosterowna.

Okazało się jak pierwszy dubelt wyniósł te zwały ziemi - chociaż dla mnie to naciągane - skoro przyswajają bezpośrednio substancje nieorganiczne to gdzie one się podziewają? Hę? W sensie jak wsunął n- kilogramów ziemi, to ją anihilował?
Tak siak - znowu noc.
Odlatujemy.
Tylko Doktor ma wątpliwości.
Koniec rozmowy.
Zero.
2
Hyde Park / Odp: Chemiczne smugi jako temat
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Czerwiec 08, 2023, 04:12:55 pm »
robtentiii wygląda mi na spambota, ale inteligentnego, więc chyba zostawię (po drobnej kosmetyce ;)), jako ilustrację tego, o czym piszemy w wątku o AI.
3
Hyde Park / Odp: Chemiczne smugi jako temat
« Ostatnia wiadomość wysłana przez robtentiii dnia Czerwiec 08, 2023, 03:59:48 pm »
Opryski klimatyczne, zwane również geoinżynierią lub inżynierią klimatyczną, są kontrowersyjnym i intensywnie badanym zagadnieniem. Dotyczą one celowego manipulowania atmosferą w celu zmniejszenia wpływu zmian klimatycznych. Istnieje kilka propozycji technologii oprysków klimatycznych, ale większość z nich skupia się na wprowadzeniu cząstek do atmosfery, które odbijają promieniowanie słoneczne lub pomagają w rozpraszaniu chmur.

Badania nad opryskami klimatycznymi są wciąż w fazie eksperymentalnej, a nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów na ich skuteczność i długoterminowe skutki dla środowiska. Niemniej jednak, wielu naukowców i ekspertów zwraca uwagę na potencjalne zagrożenia związane z ich stosowaniem. Obawy dotyczą przede wszystkim nieprzewidywalnych skutków ubocznych, takich jak zmiany w opadach, cyrkulacji atmosferycznej, ekosystemach i zdrowiu publicznym. Ponadto, niektórzy obawiają się, że opryski klimatyczne mogą być postrzegane jako rozwiązanie łatwe i tanie, co może zmniejszyć motywację do podejmowania bardziej zrównoważonych działań w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych.

W związku z tym, opryski klimatyczne są intensywnie badane i oceniane pod kątem ich skuteczności, bezpieczeństwa i zrównoważonego wpływu na środowisko. Instytucje naukowe, takie jak uniwersytety i instytuty badawcze, prowadzą liczne projekty badawcze i analizują potencjalne skutki oprysków klimatycznych. Istnieją również organizacje międzynarodowe, takie jak Panel ds. Zmian Klimatu (IPCC), które oceniają naukowe podstawy i ryzyka związane z różnymi technologiami oprysków klimatycznych.

Ważne jest, aby badania nad opryskami klimatycznymi były prowadzone transparentnie i uwzględniały szerokie spektrum ekspertów, a także uwzględniały przewidywane konsekwencje dla środowiska naturalnego i społeczności. W ten sposób można dokładnie ocenić, czy opryski klimatyczne są odpowiednim narzędziem do łagodzenia zmian klimatycznych i czy przewidywane korzyści przeważają nad potencjalnymi negatywnymi skutkami.

spam link usunięty, post skonsolidowany - Q
4
Lemosfera / Odp: O Lemie napisano
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Czerwiec 08, 2023, 12:16:45 pm »
Nie wiedziałam (albo zapomniałam), że był taki ekranizujący pomysł:

Stefan Szlachtycz wspomina Polę Raksę:

Motyw z opery Pergolesiego, który wybrałem dla Yvonne, będzie mi zawsze kojarzył się z Polą. Były potem głosy, że to jej najlepsza rola. Jestem tego pewny i nie mogę odżałować, że nie zrealizowałem z nią Solaris według Lema. "Byłaby idealna jako żona bohatera stworzona przez ocean Solaris i stopniowo się uczłowieczająca" - dopowiadał już dziennikarzowi Jackowi Szczerbie.

"Poli Raksy twarz" Krzysztof Tomasik, strony 135-136
5
DyLEMaty / Odp: Eksploracja Kosmosu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Czerwiec 07, 2023, 05:06:59 pm »
6
Hyde Park / Odp: no nie mogę...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Czerwiec 07, 2023, 03:48:15 pm »
Dzieci i kobiet ciężarnych uprasza się nie patrzeć 8)
Mrs Russia-2023:
7
DyLEMaty / Odp: Z PEWNOŚCIĄ nie jesteśmy sami..
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Czerwiec 07, 2023, 01:07:08 pm »
8
DyLEMaty / Odp: "Space - The Final Frontier"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Czerwiec 07, 2023, 12:33:55 am »
Pierwsze ujawnione kadry z "B5: The Road Home":
https://www.reddit.com/r/babylon5/comments/13yxx0e/stills_of_b5_animated_movie_from_jms_panel_at/
Bohaterowie rozpoznawalni, choć rysunki uproszczone, cokolwiek w stylu nienakręconego ostatecznie "ST: Final Frontier":
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Star_Trek:_Final_Frontier

I coś b. startrekowego, sprzed roku, czyli dźwięki w przestrzeni kosmicznej ;):
https://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/news/new-nasa-black-hole-sonifications-with-a-remix.html

A tu jeszcze mamy animowaną parodię b. znanego odcinka "TOS" - "Stalled Trek: The City on the Edge of Foreclosure":
9
DyLEMaty / Odp: Właśnie (lub dawniej) przeczytałem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Czerwiec 06, 2023, 05:27:55 pm »
10
DyLEMaty / Odp: Coś dla fanów "Star Wars" ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Czerwiec 06, 2023, 04:24:58 pm »
Kolejne dwa wygaszacze "SW", tym razem do najmłodszych wyraźnie adresowane - Omega śpi, Grogu ji, tak można je podsumować ;):

Oraz ujawniony promocyjnie fragment jednego z regularnych odcinków "Young Jedi Adventures":

I nowy klip promujący serial "Ahsoka":
Strony: [1] 2 3 ... 10