Ostatnie wiadomości

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Hyde Park / Odp: O denializmie i polityce klimatycznej
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 16, 2025, 08:29:05 pm »
Odbijania się czkawką niemieckiej rezygnacji z atomu cd., choć i my powinniśmy się podciągnąć:
https://biznes.o2.pl/informacje/gigantyczny-blad-niemcow-ekspert-komentuje-dane-eurostatu-7114515875527392a
12
Hyde Park / Odp: no nie mogę...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 16, 2025, 07:02:36 pm »
13
Hyde Park / Odp: ELONA MUSKA „KOLONIA” NA MARSIE
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 16, 2025, 06:44:05 pm »
14
Akademia Lemologiczna / Odp: Akademia Lemologiczna [Organizacja]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Żuczek dnia Stycznia 16, 2025, 10:18:10 am »
Dobrze, pomału zaczne odpisywać. Są dwie wersje- czytam papierowe wydanie, robie notatki i ew. wkładam karteczki. Wtedy jutro coś będzie. Druga wersja- sprawdzam w momencie odpisywania na konkretny temat- czyli moge zacząć już teraz. Wtedy moge coś pominąć, ale szybciej będzie. Nie bardzo chce mi się te wątki czytać jeszcze raz, będe pisać z pamięci i ew. sprawdzać czasem.
Gdzie to mam zrobić? Tj. pod którym wątkiem? Ten o homomiłości zawiera więcej błedów- jak ktoś miał czas by pisać i roztrząsać, a nie miał czasu przeczytać ze zrozumieniem? Ew. wrócić do tekstu?
15
DyLEMaty / Załoga rozbitków.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Smok Eustachy dnia Stycznia 15, 2025, 11:52:42 pm »
Nie wiem jak zinterpretować oglądalność. Jest to wszak serial dla dzieci, więc może być niższa. Ale z drugiej strony jeśli budżet jest wysoki to oglądalność powinna być wysoka, żeby się zwróciło. W sumie powinno to trafić do kablówek na jakiś kanał dla dzieci.
Ale jak dla dzieci jak jest mord przez palnięcie w łeb buntowniczemu kapitanowi? Nie nadaje się to dla dzieci.
Światotwórczo:
To w końcu kredyty starej republiki są w obiegu czy nie są? Po co one są piratom? Cała ta intryga jest słaba, że paru gostków zajmuje planetę. Ilu ludzi mieszka na niej? Cała opowieść o planecie mennicy, o której nie wiedział Palpusiaczek głęboko mi zgrzyta. Grawitacji wszak nie maskowali. Całe nawiązanie do piractwa jest nieprzetworzone, a zatem nudne.
Palpuś wysyłający tam Vadera - to by było coś. A tak to mamy silną dzielną niezależną dziewczynkę i jej również sdn mamusię. Są one nieoglądalne.
Nie wiem na ile to ocenić nawet, bo to nie mój target. Prodiż jest ciekawszy, a odpadłem. To nie mój target.
16
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Żuczek dnia Stycznia 15, 2025, 11:52:09 pm »
Już czytając o Fiasku miałam wiele uwag- ale kim ja jestem żeby zwracać uwage? Zrobiłam nawet dokładne zestawienie (dotyczące tożsamości Marka Tempe) - ale nie chciałam nikomu nadepnąć na odcisk. Potem Eden- krótkie, łatwe i przyjemne. I znowu- ktoś to czytał? No i teraz wdepłam na wątek homomiłości. W "Powrocie". Owszem, jest tam coś- ale nie tam gdzie szukacie. Fcząsło mną. Mam po kolei napisać? Z tym że już odpuściłam "Fiasko" i musiała bym znowu szukać. Z "Powrotem" jestem na bieżąco- bo naprawde to sprawdzałam.  Teraz się odmeldowuje - 3-6 rano wyprowadzam kurdla na zabłocia.
18
Lemosfera / Odp: Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku - Agnieszka Gajewska
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 15, 2025, 09:49:24 pm »
Cytat: .chmura
Lem krytykuje autorów tej pierwszej w historii wersji eksperymentu i zachęca do dalszego eksperymentowania, a nie – jak sugeruje Orliński – nawołuje do zaprzestania eksperymentów.

Tak, czy owak - z całym szacunkiem i sympatią do Wojtka O. - trochę to dziwnie wygląda gdy święty patron ;) Partii Razem wzywa do zaprzestania eksperymentów w zakresie poprawiania kształtu społeczeństwa, czy miałby to czynić własnymi ustami, czy Lema. Zresztą przekonanie o wieczności kapitalizmu byłoby ahistoryzmem godnym Fukuyamy, nie Patrona (lemowski marksizm można uznać za naiwny, bo skażony "Krótkim kursem...", ale przekonanie F.F., że osiągnęliśmy już społeczny ideał i żyjemy w najlepszym z możliwych światów ;) jest naiwne do kwadratu*).

* A "The End of History and the Last Man" jawi się prozą poetycką z gatunku poezji dworskiej, nie tak - wbrew pozorom - odległą od "Słowa o Stalinie" czy "Lenina" Szymborskiej np. (Które to wrażenie wzmacnia iracko-probushowskie uwikłanie jego autora.)
19
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 15, 2025, 09:42:11 pm »
Co konkretnie masz na myśli?
20
Lemosfera / Odp: Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku - Agnieszka Gajewska
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Stycznia 15, 2025, 09:30:16 pm »
Z Dialogami to nie wiem, bo mnie te wszystkie dywagacje na temat jedynie słusznego ustroju zawsze wydawały się sztuczne i miałem to raczej za kalkę rozmaitych "mądrości", jakie na te tematy wówczas tworzono – a co w tej pozycji mogło być dziejową koniecznością, bo inaczej nie przepuściłaby jej cenzura; w końcu, w ostatecznym rozrachunku pokazanych jest tam tyle mankamentów centralnego sterowania, że sama z siebie nasuwa się myśl, że to system dysfunkcyjny i tak naprawdę niereformowalny.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10