Polski > Lemosfera
Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku - Agnieszka Gajewska
Q:
--- Cytat: .chmura w Listopada 17, 2021, 06:05:34 pm ---Masakra, :)?
--- Koniec cytatu ---
Raczej przypomnienie, że skłonność do nadinterpretacji jest stałą zmorą humanistyki, która i najzacniejszych jej przedstawicieli okazjonalnie dopada.
Przy czym mam ogólne wrażenie, że kierunek biograficzny - choć pójście w nim było kwestią czasu, i wydaje się w pełni naturalne po latach prawie kompletnego milczenia o Mistrzowej osobistej historii i prywatności - jest - z całym, zasłużonym, szacunkiem dla dr A.G., W.O., wspominającego Admina, szkicującego liva, et cons. - ślepą w sumie uliczką. Tj. dowiedzieliśmy się tym sposobem wielu ciekawych rzeczy, i pewnie jeszcze więcej dowiemy (i ja też na każdy taki urywek informacji, czy to pochodzący z bezpośrednich doświadczeń, wspomnień, czy z solidnej rekonstruktorsko-detektywnej roboty, rzucam się jak wygłodniały), ale na dłuższą metę bardziej interesujące niż Lem-człowiek jest to, co Lem ma (czas teraźniejszy, dla podkreślenia aktualności Jego myśli) nam do powiedzenia.
Smok Eustachy:
--- Cytat: Q w Listopada 17, 2021, 07:22:11 pm ---
--- Cytat: .chmura w Listopada 17, 2021, 06:05:34 pm ---Masakra, :)?
--- Koniec cytatu ---
Raczej przypomnienie, że skłonność do nadinterpretacji jest stałą zmorą humanistyki, która i najzacniejszych jej przedstawicieli okazjonalnie dopada.
/.../
--- Koniec cytatu ---
Niestety pani popłynęła nie ogólnohumanistycznie tylko konkretnieideowo.
olkapolka:
--- Cytat: Q w Listopada 17, 2021, 07:22:11 pm --- bardziej interesujące niż Lem-człowiek jest to, co Lem ma (czas teraźniejszy, dla podkreślenia aktualności Jego myśli) nam do powiedzenia.
--- Koniec cytatu ---
Bez Lema-człowieka Lem nie miałby prawdopodobnie nic do powiedzenia.
W sensie - człowiek jest wypadkową swoich przeżyć.
Natomiast granice zasadnej interpretacji faktów z cudzego życia to osobny temat.
Pani Gajewska na pewno wybrała właściwy kierunek - że niektóre odgałęzienia są wątpliwe...zapewne.
Pomimo - jej spojrzenie jest jednym z najciekawszych z ostatnich lat.
Ze zdziwieniem odnotowuję, że owa interpretacja podróży budziła i u mnie wątpliwości (ze zdziwieniem - bo ten blog - masakra - hehe;))
https://forum.lem.pl/index.php?topic=1522.msg70661#msg70661
Q:
--- Cytat: olkapolka w Listopada 17, 2021, 11:56:26 pm ---Bez Lema-człowieka Lem nie miałby prawdopodobnie nic do powiedzenia.
W sensie - człowiek jest wypadkową swoich przeżyć.
--- Koniec cytatu ---
Czy tylko przeżyć, dających się udokumentować doświadczeń? Czy Sokratesa da się zredukować do tego, że miał żonę-heterę (w nie-greckim owego wyrazu znaczeniu ;) ) i lubił chłopców? Tj. czy w wypadku najwybitniejszych jednostek najistotniejsze nie jest to, co rozgrywa się w ich głowach, a w co wglądu (na etapie obecnych możliwości sprzętowych?) nie mamy, owa teoretyczna wszechwiedza (do której znajomość biografii jakieś klucze daje, ale czy wszystkie? i czy jej znajomość nie budzi czasem - nie twierdzę, że akurat w Tobie - pokusy, by zaokrąglić mędrca w dół, protekcjonalnie sprowadzić go do pokoleniowych doświadczeń i ew. frońdowskich analitycznych klisz; do przeciętności* jednym słowem?)?
* Nawet tak swoistej jak los Przypadkiem ocalałego z Zagłady, i dojrzewającego intelektualnie w cieniu dwu zabójczych systemów (oraz pomniejszych okropieństw, którymi owocowały).
--- Cytat: olkapolka w Listopada 17, 2021, 11:56:26 pm ---Pomimo - jej spojrzenie jest jednym z najciekawszych z ostatnich lat.
--- Koniec cytatu ---
A, to nie ulega wątpliwości. Gdyby przyznawali Noble z lemologii powinna dawno dostać.
--- Cytat: olkapolka w Listopada 17, 2021, 11:56:26 pm ---Ze zdziwieniem odnotowuję, że owa interpretacja podróży budziła i u mnie wątpliwości
--- Koniec cytatu ---
U mnie też, choć siedziałem dotąd cicho ;).
olkapolka:
--- Cytat: Q w Listopada 18, 2021, 12:22:52 am ---(do której znajomość biografii jakieś klucze daje, ale czy wszystkie? i czy jej znajomość nie budzi czasem - nie twierdzę, że akurat w Tobie - pokusy, by zaokrąglić mędrca w dół, protekcjonalnie sprowadzić go do pokoleniowych doświadczeń i ew. frońdowskich analitycznych klisz?)?
--- Koniec cytatu ---
Kto wg Ciebie "zaokrągla mędrca w dół" i "protekcjonalnie sprowadza do pokoleniowych doświadczeń"?
Ja - nie.
Pan?
Pani?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej