Polski > Prezentacje maturalne
[M] Matura 2005 i S. Lem
Katya:
Hej!
Za tydzień, tzn. 22 IV mam ustną maturę (nową) i potrzebuję pomocy ze strony innych fanów Lema. Na ten nowy egzamin każdy maturzysta przygotowuje wybrany temat, który później prezentuje przed komisją (na szczęście nie śledczą;) ) i odpowiada na jej pytania. Mój temat to "Kreacje bohaterów w literaturze fantastycznej - omów na wybranych przykładach literackich". W pracy zestawiam "Bajki robotów" z "Pozytonowym detektywem" Asimova (różne spojrzenia na robotykę) i "Solaris" z "Ubikiem" Dick'a (świat iluzji i postawa jednostki w tym świecie - opisuje Harey, zagubienie Krisa, itd.). I tu mam prośbę... Jakie pytania dotyczące tych dwóch utworów Lema i Lema w ogóle zadalibyście w kontekście tego tematu? Czego wymagalibyście od ucznia prezentującego temat? Co chcielibyście wiedzieć?
Jeżeli ktoś może coś podsunąć bedę stoktrotnie wdzięczna :)
dzi:
No, z takiej maturzystki mozna byc dumnym, bo z poprzednich goszczacych na forum czasem nie mozna bylo ;)
Ja niestety nie wiem co bym zadal, bo malo sie znam na SF, ale ze smutkiem podejrzewam ze pytania beda sztampowe ;)
Tym latwiej zreszta bedzie je wymyslic forumowiczom, chlopcy, do dziela! :)
Terminus:
Do Bajek Robotów:
[*] Wymień cechy języka w jakim napisano Bajki Robotów .
[*] Omów różnice między Bajkami Robotów a średniowiecznymi bajkami, opowieściami rycerskimi, żywotami świętych. (Inny wariant: Uzasadnij, dlaczego Bajki Robotów są bajkami w pełnym tego słowa znaczeniu; tj. porównaj np. z bajkami de la Fontaine'a)
[*] Po czym poznajemy, że zarówno bohaterowie Bajek jak i narrator są robotami?
[*] Jak wygląda człowiek widziany ,,oczyma'' bohaterów Bajek?
[/list]
Do Solaris :
[*] Powiedziano kiedyś, iż Solaris oddaje w pełni ambiwalentny charakter miłości. Co to znaczy?
[*] Czy Solaris jest powieścią detektywistyczną? Omów podobieństwa i różnice.
[*] Wyobraź sobie, że jesteś astronatką/tą, i przebywasz na stacji orbitującej wokół Solaris; przeżywając, podobnie jak Kelvin, odwiedziny ,,gościa'', który jest kimś dla Ciebie bliskim. Czy zdecydowałabyś się opuścić stację, czy zostać na niej? Uzasadnij wypowiedź.
[*] Uzasadnij, w jaki sposób autor Solaris ocenia możliwość kontaktu ludzkości z inną formą życia; jakie (na podstawie treści powieści) jest jego zdanie na ten temat.
[*] Co wg. ciebie spowodowało, że Solaris jest najbardziej znaną/najpopularniejszą powieścią Stanisława Lema?
[*] Jakie cechy gatunku science-fiction posiada powieść Solaris.
[*] Jaki według Ciebie jest powód tego, że powieść posiada narrację w pierwszej osobie? Jaki był zamysł autora?
[/list]
Powodzenia na maturze.
nerkofil:
Terminus, czy te pytania to w stu procentach twój wymysł? Czy może masz jakieś pojęcie jak takie pytania mogą wyglądać i tym sie sugerowałeś? Pytam, bo za rok matura i rozważam wybór podobnego tematu (związanego z Lemem).
Sleep:
jest sprawa taka że nie mam pod ręka Solaris i niestety nie bede miała do poniedziałku a w poniedziałek mam maturke również ustna z polskiego (gdyby kogos interesowało to temat "bohater i świat przedstawiony w fantastycze XX w") a baaardzo potrzebuje informacji o tym kiedy (dokładnie chodzi mi o rok, lata) ma miejsce akcja Solaris.
Zniecierpliwością czekam na odpowiedz.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej