Polski > Prezentacje maturalne
[M] Rozwój SF
nty_qrld:
Ja czytałem i wiedz, że nie polecałbym tej książki żadnemu maturzyście, co najwyżej profesorowi filologii.
Ci co czytali pewnie wiedzą o co chodzi ;D
pzdr
Bladyrunner5:
O fantastyce jako takiej traktująksiążki:
- „Droga do sf” James E Gunn
- „Spotkania drugiego stopnia” Leszek Bugajski
- „Co to jest fantastyka naukowa” Julij Kagarlicki
- „Na krawędzi niepoznanego” Andrzrej Donimirski
- „Fantastyka, utopia, science fiction” Andzrej Zgorzelski
- „Spór o sf” (antologia opinii krytyków wydana przez Wydawnictwo Poznańskie)
- „Wizjonerzy i szarlatani” Andrzej Wójcik
- „Zaczarowana gra” Antoni Smuszkiewicz
Cztery tomy „Drogi do sf” chyba najlepiej opisują ewolucję gatunku (pierwszy tom jest o rzeczach jeszcze sprzed narodzin sf, ale dających pierwsze jej podwaliny)
Bladyrunner5:
O fantastyce jako takiej traktująksiążki:
„Droga do sf” James E Gunn
„Spotkania drugiego stopnia” Leszek Bugajski
„Co to jest fantastyka naukowa” Julij Kagarlicki
„Na krawędzi niepoznanego” Andrzrej Donimirski
„Fantastyka, utopia, science fiction” Andzrej Zgorzelski
„Spór o sf” (antologia opinii krytyków wydana przez Wydawnictwo Poznańskie)
„Wizjonerzy i szarlatani” Andrzej Wójcik
„Zaczarowana gra” Antoni Smuszkiewicz
Cztery tomy „Drogi do sf” chyba najlepiej opisują ewolucję gatunku (pierwszy tom jest o rzeczach jeszcze sprzed narodzin sf, ale dających pierwsze jej podwaliny)
mgol:
Na studia :P Trzeba mieć te 30% na maturze ;)
Chociaż z ustnej chciałbym lepiej choćby dlatego, żeby przekonać moją polonistkę, że sf to nie idiotyzm (bo tak uważa) Taka misja to wystarczająca motywacja.
Omówić mogę co najwyżej 3-4-5 książek. Verne'a pewnie omówię "20 tys...", Lema, jak już pisałem, "Pamiętnik...", tylko chodzi o książki pośrednie. Muszę jakieś 2 wybrać. Nie wiem, Clarck, Wells? Chodzi również o to, żeby to było w miarę przekrojowe, mimo krótkiego czasu (15 minut). Poza tym muszę skorzystać z jakichś opracowań. Do Lema pewnie wystarczy książka Jarzębskiego, tylko o resztę chodzi (poza jakimiś recenzjami z internetu oczywiście). Książki i tak już nie zdążę zamówić przed podaniem bibliografii, więc pewnie polecę trochę w ciemno, ale trudno.
A ten pośpiech to dlatego, że np. ja do poniedziału muszę już przedstawić ostateczną wersję bibliografii...
Terminus:
A może Wojnę Światów Wellsa ? (Jako pośrednią...) Fajoska książka... i do tego, jak to mówią, ,na fali' (bo film itp.)...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej