Polski > Prezentacje maturalne

[M] Rozwój SF

<< < (2/5) > >>

nty_qrld:
Ja czytałem i wiedz, że nie polecałbym tej książki żadnemu maturzyście, co najwyżej profesorowi filologii.
Ci co czytali pewnie wiedzą o co chodzi  ;D

pzdr

Bladyrunner5:
O fantastyce jako takiej traktująksiążki:
-      &#8222;Droga do sf&#8221; James E Gunn
-      &#8222;Spotkania drugiego stopnia&#8221; Leszek Bugajski
-      &#8222;Co to jest fantastyka naukowa&#8221; Julij Kagarlicki
-      &#8222;Na krawędzi niepoznanego&#8221; Andrzrej Donimirski
-      &#8222;Fantastyka, utopia, science fiction&#8221; Andzrej Zgorzelski
-      &#8222;Spór o sf&#8221; (antologia opinii krytyków wydana przez Wydawnictwo Poznańskie)
-      &#8222;Wizjonerzy i szarlatani&#8221; Andrzej Wójcik
-      &#8222;Zaczarowana gra&#8221; Antoni Smuszkiewicz

Cztery tomy &#8222;Drogi do sf&#8221; chyba najlepiej opisują ewolucję gatunku (pierwszy tom jest o rzeczach jeszcze sprzed narodzin sf, ale dających pierwsze jej podwaliny)

Bladyrunner5:
O fantastyce jako takiej traktująksiążki:
&#8222;Droga do sf&#8221; James E Gunn
&#8222;Spotkania drugiego stopnia&#8221; Leszek Bugajski
&#8222;Co to jest fantastyka naukowa&#8221; Julij Kagarlicki
&#8222;Na krawędzi niepoznanego&#8221; Andrzrej Donimirski
&#8222;Fantastyka, utopia, science fiction&#8221; Andzrej Zgorzelski
&#8222;Spór o sf&#8221; (antologia opinii krytyków wydana przez Wydawnictwo Poznańskie)
&#8222;Wizjonerzy i szarlatani&#8221; Andrzej Wójcik
&#8222;Zaczarowana gra&#8221; Antoni Smuszkiewicz

Cztery tomy &#8222;Drogi do sf&#8221; chyba najlepiej opisują ewolucję gatunku (pierwszy tom jest o rzeczach jeszcze sprzed narodzin sf, ale dających pierwsze jej podwaliny)

mgol:
Na studia :P Trzeba mieć te 30% na maturze ;)
Chociaż z ustnej chciałbym lepiej choćby dlatego, żeby przekonać moją polonistkę, że sf to nie idiotyzm (bo tak uważa) Taka misja to wystarczająca motywacja.

Omówić mogę co najwyżej 3-4-5 książek. Verne'a pewnie omówię "20 tys...", Lema, jak już pisałem, "Pamiętnik...", tylko chodzi o książki pośrednie. Muszę jakieś 2 wybrać. Nie wiem, Clarck, Wells? Chodzi również o to, żeby to było w miarę przekrojowe, mimo krótkiego czasu (15 minut). Poza tym muszę skorzystać z jakichś opracowań. Do Lema pewnie wystarczy książka Jarzębskiego, tylko o resztę chodzi (poza jakimiś recenzjami z internetu oczywiście). Książki i tak już nie zdążę zamówić przed podaniem bibliografii, więc pewnie polecę trochę w ciemno, ale trudno.

A ten pośpiech to dlatego, że np. ja do poniedziału muszę już przedstawić ostateczną wersję bibliografii...

Terminus:
A może Wojnę Światów Wellsa ? (Jako pośrednią...) Fajoska książka... i do tego, jak to mówią, ,na fali' (bo film itp.)...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej