Polski > DyLEMaty

Książki obowiązkowe (różnych autorów)

(1/54) > >>

dzi:
Proponuje rozwinac temat o ksiazkach w pewnym sensie konkurencyjnych dla Lema (bo nie napisane przez Niego) ale rownie waznych i "podstawowych" jesli chodzi o wiedze techniczna, filozoficzna czy matematyczna np. jak Jego.
W innych tematach pojawiaja sie propozycje i odnosniki to ksiazek innych autorow, mozna by to wszystko zebrac tutaj by miec liste pozycji gdy te od Lema sie wyczerpią ;)

Proponuje wrzucac tytul, autora i krotki opis.

Ja na poczatek troche przekornie ;)
Tatarkiewicz Władysław - Historia filozofii
Ksiazka jest przegladem nurtow filozoficznych w spisanej historii ludzkosci... Dobrze przeczytac by nie szukac odpowiedzi ktore zostaly juz znalezione ;)

modify:

Temat sie tak przeistoczyl ze dla potomnych zmienilem jego nazwe na bardziej wlasciwa. Temat jest zatem w praktyce pamietnikiem z mojego czytania ksiazek Lema.

UmiN:
Ja bym dorzucil moze "Piknik na skraju drogi" jak i wilele innych ksiazek Strugackich, ktorzy moim zdaniem reprezentuja ten sam poziom co Lem, czyli najwyzszy

dzi:

--- Cytuj ---Ja bym dorzucil moze "Piknik na skraju drogi" jak i wilele innych ksiazek Strugackich, ktorzy moim zdaniem reprezentuja ten sam poziom co Lem, czyli najwyzszy
--- Koniec cytatu ---
a o czym to? technologia? futurologia ogolem? a beletrystyka czy naukowe?

Terminus:
Uhm Tatarkiewicz? Fajny podręcznik filozofii, ale nomen omen to jednak podręcznik.  Więc może niektórych odstraszyć.

A Strugaccy... twoje pytanie jest trochę zbyt szeroko postawione. Czy futurologia, czy technologia...
No weźmy ten 'piknik na skraju drogi'. Nie ma w tym zbyt wielu opisów technologicznych. Jest za to pewien osobliwy mistycyzm, jaki rozpościera się wokół pewnego opisanego w książce obszaru terenu - "Strefy" ("Zony").
Ogólnie środek ciężkości przesuwa się w stronę beletrystyki. Choć na naprawdę wysokim poziomie, równym poziomowi twórczości Lema.

Oczywiście jak ktoś liczy na dogfighty X-wingów to niech omija te książki czterystukilomentrowym łukiem.

dzi:
Wiem Terminusie ze jest szeroko postawione. Dlatego tez proponowalem podawac opisy.
Nie mogl byc przypomniec tu proponowanych w innych wątkach przez siebie tytułow i opisac ich o czym są?

ps: pisalem ze Tatarkiewicza podaje troche z przekorą ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej