Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Lemosfera / Odp: "Śledztwo" i inne ekranizacje.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xetras dnia Dzisiaj o 10:08:42 am »
Miodzio.
Będzie straszno.

Tzn. "Rozprawa" jest arcyteatralna i bardzo nadaje się na film.
PS
Będzie jakaś pani? Niektóre z nich to bym chętnie wysłał w kosmos :)
2
Hyde Park / Odp: ELONA MUSKA „KOLONIA” NA MARSIE
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Dzisiaj o 08:27:06 am »
Budowa prywatnej stacji kosmicznej i opóźniła się, i trwa...
https://space24.pl/przemysl/rynek-globalny/prywatna-stacja-kosmiczna-nabiera-ksztaltow
3
DyLEMaty / Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Lutego 14, 2025, 09:13:06 am »
No rzeczywiście. Dobrze, że jeszcze mam ten faks, tylko rolki z papierem termicznym całkiem zszarzały.

...artefakty, które są pochodną działania sieci neuronowych i samego procesu uczenia/warunkowania"
- mnie się zdaje, że wywodzenie, że są to zbieżności podstawowe dla każdej inteligencji jest obecnie nieco na wyrost. Po pierwsze, na ile znamy budowę mózgu i budowę sieci neuronalnych, to mają one zupełnie inna architekturę (budowę - nie w sensie materiału, ale schematu połączeń i przełączników). Po drugie, co gorsza, nie znamy do końca architektury sieci ani mózgu, ani "wielkich modeli językowych", ze względu na złożoność i ponieważ i jedne, i drugie są dynamiczne i nie powstają wg ustalonego wzorca i nie trwają niezmienne. Mamy więc dwie czarne skrzynki (informatyczne, nie samolotowe ;) ) i twierdzenie, że skoro podobny input powoduje u obu zbliżony output to "w brzuszkach" robi im się to samo jest póki co nieco bezpodstawne.

https://www.ox.ac.uk/news/2024-01-03-study-shows-way-brain-learns-different-way-artificial-intelligence-systems-learn
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Lutego 13, 2025, 10:25:27 pm »
Ludzka świadomość może i być jakoś oryginalna ze względu na całe ewolucyjne dziedzictwo, mnie tu raczej idzie o rozmaite artefakty, które są pochodną działania sieci neuronowych i samego procesu uczenia/warunkowania.

dobra, Niemcy nie do pobicia ;D
https://x.com/skdh/status/1890045187424161954
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Lutego 13, 2025, 09:51:43 pm »
No tak, tylko takie stwierdzenie (prędzej czy później) oznacza tyle, że zakładamy, że nie ma fundamentalnych przeszkód, aby świadomość podobną do ludzkiej wytworzyć w innym materiale. Ale nie bardzo wiadomo, czy obecnie w ogóle można mówić choćby o zaczątkach tego. A świadomość wydaje mi się niezbywalnym składnikiem wspomnień ludzkich. Generalnie brak jest porządnych norm, aby to zmierzyć. Ostatecznie być może my też jesteśmy tylko chińskimi pokojami czy tam zaawansowanymi modelami językowymi.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Lutego 13, 2025, 09:39:22 pm »
Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej dochodzę do przekonania, że wcześniej czy później wszelkie ludzkie przypadłości będą miały jakieś analogi u AI  :)

z innebeczki
było o Niemcach, to teraz o Francuzach
https://www.youtube.com/watch?v=UCJ60b9qdzk
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Lutego 13, 2025, 09:13:42 pm »
Tak, ja jarzę, dlatego napisałem, że raz tak, a raz tak. Nie jestem pewien, czy ten model można zastosować do AI.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Lutego 13, 2025, 07:55:53 pm »
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Lutego 13, 2025, 07:47:01 pm »
Jak myślę o tym to raz mi się zdaje, że masz rację, a raz nie ;) . Np. wysłanie komuś poufnych danych (czy pieniędzy) ponieważ sprawia na nas dobre wrażenie, albo potrącił jakąś strunę w naszej duszy (metoda na wnuczka) jest skuteczna wobec całkiem inteligentnych osobników, jednak z drugiej strony dość prostymi metodami można taką sytuację rozszyfrować i nie ulec.
Strony: [1] 2 3 ... 10