Polski > Lemosfera

Stanisław Lem poleca?

(1/7) > >>

skrzat:
Kusi mnie, aby założyć osobny dział forum "Stanisław Lem poleca", w którym można by podyskutować na temat książek, rekomendowanych przez naszego Patrona. Sporo konkretnych tytułów pada w korespondencji z M. Kandlem, wiele pozycji jest też wymienionych w szkicach i esejach Lema. Czyli najpierw należałoby sporządzić wstępną listę najważniejszych książek, którą należałoby sukcesywnie uzupełniać. Można następnie założyć odrębne wątki dla najciekawszych tytułów, gdzie byłaby okazja o nich (i o ich wpływie na twórczość Lema) swobodnie porozmawiać. Temat trochę rzeka, ale wspólnie może dałoby się go jakoś uregulować.

Czy myślicie, że taki pomysł ma sens i się przyjmie? Może dzięki temu poszerzyłoby się grono aktywnych forumowiczów?

Stanisław Remuszko:
Znakomity pomysł!
R.
pjes: Panie Skrzacie, a kiedy wyniki głosowania na recenzję?

Q:

--- Cytat: skrzat w Listopada 02, 2015, 07:39:06 pm ---Kusi mnie, aby założyć osobny dział forum "Stanisław Lem poleca", w którym można by podyskutować na temat książek, rekomendowanych przez naszego Patrona.
--- Koniec cytatu ---

Jestem jak najbardziej ZA. I z prawdziwą przyjemnością przeniosę tam swoje wątki poświęcone twórczości Dicka, Strugackich, LeGuin, Clarke'a i Bestera z Brownem i Bradburym, jako też remuszkowy topic o Zajdlu.

A pula tematyczna będzie doprawdy szeroka - od w/w SFiarzy po Dostojewskiego chociażby...

Chętnie pozakładam też stosowne wątki o każdym autorze/ważniejszym dziele zresztą, wspomagając się "Filozofią przypadku", "Fif'ą", jako i pamięcią Współforumowiczów ;).

skrzat:
Świetnie, w takim razie zrobimy burzę mózgów i w ciągu tygodnia założymy odrębny dział "Stanisław Lem poleca" w ramach polskiego forum.
Myślę, że na początku działu powinny być 2 wątki przyklejone:

Wątek 1. Wyjaśnienie, dotyczące zawartości działu, czyli że omawiamy w jego ramach:
- książki, które Stanisław Lem cenił i rekomendował
- książki, które wywarły znaczący wpływ na jego rozwój intelektualny oraz twórczość.

Wątek 2. Zwarta lista książek, wątek będzie otwarty, więc forumowicze będą mogli dodawać w nim posty z propozycjami kolejnych tytułów.

Wreszcie każda książka będzie miała osobny wątek ze swoim tytułem i autorem w temacie, gdzie będzie można na jej temat (oraz jej związków z Lemem) swobodnie porozmawiać.

Wszelkie pomysły, propozycje i uwagi mile widziane, oczywiście nie musimy na tym etapie niczego przesądzać.

olkapolka:
Mnie również ten pomysł się podoba, ale:
Wg mnie rzecz nie w przenoszeniu wątków, masowym tworzeniu nowych tematów - brrr. Po co? Żeby zapchać, zasypać forum?
Po prostu bez chęci do rozmowy o książkach - nie ma to sensu. A łatwo zobaczyć, że od dłuższego czasu takich rozmów na forum sie nie prowadzi (właśnie przeczytałem/nie przeczytałem, Akademia).
Zresztą w akademijnych tematach były już rozmowy o np. Mannie, Dostojewskim i Witkacym (tzn. ja się przy nich upierałam;)) - to wg mnie Ci najważniejsi dla Lema - oraz wielu autorach, o których wspominał, do których nawiązywał.
Pewnie - pomysł świetny, ale jakoś nie widzę możliwości jego realizacji w obecnym malutkim składzie aktywnych forumowiczów (to nie wyrzut/zarzut!...w żadnym razie - po prostu stwierdzenie oczywistej oczywistości).
Z trzeciej - realizacja darmowa - można spróbować - może ożywi się któryś nowo zarejestrowany forumowicz - a sporo ich było w ostatnim miesiącu:)
I coś z tego będzie:)
Pierwsza książka - proszę bardzo: Dostojewski Notatki z podziemia:)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej